Medicinski kanabis ‘pomaže u ublažavanju boli kod raka’ i smanjuje potrebu za lijekovima

Foto: Canva

Medicinski kanabis pomaže u ublažavanju bolova kod raka i može smanjiti količinu lijekova koji su ljudima potrebni, pokazuju istraživanja. Nova studija pokazala je da se proizvodi s jednakom ravnotežom aktivnih sastojaka tetrahidrokanabinola (THC) i kanabidiola (CBD) čine najučinkovitijima za bol.

Trenutačno samo bolnički liječnici specijalisti mogu prepisivati ​​lijekove na bazi kanabisa na NHS- u, i to samo za nekoliko ograničenih stanja kao što su rijetka i teška epilepsija, povraćanje ili mučnina uzrokovana kemoterapijom i ukočenost mišića uzrokovana multiplom sklerozom (MS).

Ove lijekove NHS razmatra samo kada drugi tretmani nisu prikladni ili nisu pomogli u ublažavanju simptoma. U najnovijoj studiji, objavljenoj u BMJ Supportive & Palliative Care, istraživači, uključujući Medicinski fakultet na Kraljevskom koledžu kirurga u Dublinu i Program medicinske kanabisa u onkologiji u Cedars Cancer Centeru u Kanadi, zaključili su da je medicinski kanabis “siguran i učinkovit komplementarni tretman za ublažavanje boli kod bolesnika s rakom”.

Trećina još uvijek osjeća bol

Postojeći dokazi pokazuju da oko 38 posto svih pacijenata s rakom osjeća umjerenu do jaku bol, dok 66 posto pacijenata s uznapredovalom, metastatskom ili terminalnom bolešću pati od boli, napisali su. Dok se tradicionalni lijekovi protiv bolova obično koriste, smatra se da trećina svih pacijenata još uvijek osjeća bol.

Tim je proučavao 358 odraslih osoba s rakom čije je podatke zabilježio Quebec Cannabis Registry u Kanadi u razdoblju od 3,5 godine (od svibnja 2015. do listopada 2018.). Prosječna dob pacijenata bila je 57 godina, gotovo polovica (48 posto) bili su muškarci, a tri najčešće dijagnoze raka genitourinarnog sustava, dojke i crijeva.

Bol je najčešće prijavljen (73 posto) simptom koji je potaknuo prepisivanje medicinskog kanabisa. Otprilike četvrtina pacijenata uzimala je proizvode s dominantnim THC-om u studiji, 38 posto uzimalo je postotak lijekova koji su bili uravnoteženi s THC-om i CBD-om, a 17 posto uzimalo je proizvode s dominantnim sadržajem CBD-a.

Pacijentov intenzitet boli, simptomi, ukupan broj uzetih lijekova i dnevna konzumacija morfija praćeni su tromjesečno tijekom godine dana. U studiji se činilo da je medicinski kanabis siguran i općenito se dobro podnosi. Dvije najčešće nuspojave bile su pospanost, koju su prijavila tri pacijenta, i umor, koju su prijavila dva.

Pao broj potrošenih lijekova

Studija je otkrila da je nakon tri, šest i devet mjeseci došlo do statistički značajnog pada najgoreg i prosječnog intenziteta boli, ukupne jačine boli i ometanja boli u svakodnevnom životu. Sveukupno, proizvodi s uravnoteženim THC-om: CBD-om povezani su s boljim ublažavanjem boli nego proizvodi s dominantnom THC-om ili CBD-om.

“Posebno dobar sigurnosni profil [medicinskog kanabisa] utvrđen u ovoj studiji može se djelomično pripisati pažljivom nadzoru zdravstvenih radnika koji su odobrili, usmjeravali i nadzirali [oporavak]”, rekli su istraživači. Ukupan broj uzetih lijekova također je pao na pregledima, dok je uporaba opioida pala tijekom prva tri pregleda.

Istraživači su rekli da je njihova studija bila promatračka te da je značajan broj pacijenata izgubljen zbog težine samog stanja za praćenje unutar tih 12mjeseci. No zaključili su: “Naši podaci upućuju na ulogu medicinskog kanabisa kao sigurne i komplementarne opcije liječenja kod pacijenata s rakom koji ne uspijevaju postići odgovarajuće ublažavanje boli pomoću konvencionalnih analgetika, poput opioida.”

Dolazi nakon što je kliničko ispitivanje oralnog spreja koji sadrži kanabinoide za oporavak od najagresivnijeg tipa tumora mozga počelo u Leeds Teaching Hospitals NHS Trust i Christie NHS Foundation Trust u Manchesteru. Ispitivanje, koje financira Brain Tumor Charity, istražit će može li kombinacija nabiksimola (lijek od kanabisa) i kemoterapije pomoći produžiti živote ljudi kojima je dijagnosticiran rekurentni glioblastom.

Što su to kanabinoidi i koje su razlike između njih?

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*