Luksemburg: Prva država koja je u potpunosti legalizirala kanabis u EU

Legalizacija kanabisa u Luksemburgu

Luksemburg je pozvao susjede iz EU-a da “opuste” zakone o drogama, jer je njegov ministar zdravlja potvrdio da planira postati prva europska zemlja koja je legalizirala proizvodnju i konzumaciju kanabisa u Europi.

“Politika prohibicije droga koju smo imali tijekom posljednjih 50 godina nije djelovala”, rekla je Etienne Schneider .

“Zabranjivanje svega učinilo je to još zanimljivijim mladima … nadam se da ćemo svi imati otvoreniji stav prema drogama.”

Očekuje se da će stanovnici stariji od 18 godina moći legalno kupiti kanabis u rekreativne svrhe u roku od dvije godine. Država će regulirati proizvodnju i distribuciju putem agencije za kanabis.

Očekuje se da će nacrt zakona biti predstavljen kasnije ove godine, a detaljnije će opisati vrste kanabisa koji će biti u prodaji i razinu poreza koji će se uvesti nad njima.

Schneider je rekao da će zakonodavstvo vjerojatno uključivati ​​zabranu kupnje kanabisa turistima kako bi odvratili turizam od droga. Uzgoj u kući također će biti vjerojatno zabranjen.

Maloljetnici u dobi od 12 do 17 godina ne bi bili više procesuirani zbog posjedovanja manje od pet grama kanabisa.

Schneider je rekao kako želi poticati druge zemlje EU-a da slijede put Luksemburga.

Sporazum vladine koalicije između liberala, socijaldemokrata i zelenih predviđa legalizaciju u roku od pet godina.

Luksemburg bi se time pridružio Kanadi, Urugvaju i jedanaest američkih država u floti UN-ove Konvencije o kontroli opojnih droga koja obvezuje potpisnike da “isključivo u medicinske i znanstvene svrhe ograničavaju proizvodnju, proizvodnju, izvoz, distribuciju uvoza, trgovinu, zapošljavanje i posjedovanje droga ”, uključujući kanabis.

Luksemburg je već legalizirao uporabu kanabisa u medicinske svrhe. Posjedovanje malih količina za rekreacijsku upotrebu također je dekriminalizirano, ali njegova kupnja, prodaja i proizvodnja i dalje su protuzakoniti.

Schneider i luksemburški ministar pravosuđa Félix Braz posjetio je staklenik u Smith Fallsu u Kanadi prošle godine kako bi svjedočio masovnoj proizvodnji kanabisa korporacije Canopy Growth.

“Kako je legalizacija kanabisa spasila ovaj kanadski grad” – Pročitajte više o Canopy Growth-u 

Urugvaj je postao prva svjetska zemlja koja je stvorila legalno nacionalno tržište marihuane  2013. godine, a  2018. ih je slijedila i Kanada.

Kanađani mogu naručiti proizvode s marihuanom na web stranicama koje vode provincije ili regulirani privatni trgovci i isporučuju ih poštom.

Luksemburg će slijediti primjer Kanade. Porezni prihodi će se reinvestirati u programe obrazovanja droga i liječenja ovisnosti.

Dvojica predstavnika Agencije za potrošače u Kanadi putovali su u Luksemburg u travnju dajući savjete o zakonodavstvu i kako ga implementirati.

Pitanje je hoće li zabraniti upotrebu kanabisa u javnosti. Dužnosnici su preporučili dopuštanje upotrebe lijeka na određenim javnim mjestima.

U Nizozemskoj, koja je najviše povezana s opuštenim stavom prema uporabi kanabisa, rekreativna upotreba, posjedovanje i trgovina kanabisom tehnički su protuzakoniti. Nizozemska ima “politiku tolerancije”, ili gedoogbeleid, pod kojom se rekreacijska upotreba uglavnom prihvaća u okviru granica.

Kanabis ostaje nezakonit u posjedu, uzgoju, distribuciji, prodaji ili uzgoju u Velikoj Britaniji. Oni koji su uhvaćeni zbog suočavaju se s najviše pet godina zatvora, novčanom kaznom ili oboje. Iz policije Velike Britanije priopćili su da više neće ciljati rekreativne korisnike, a onima manje od unce (28 grama) će dati upozorenje ili novčanu kaznu na licu mjesta.

Status kanabisa u cijelom svijetu

Urugvaj je legalizirao rekreacijsku uporabu, proizvodnju i prodaju kanabisa u 2013. Samo ljekarnama je dopuštena prodaja, a manje od 20 ljudi to čini u zemlji s 3,5 milijuna ljudi. Kupci se moraju registrirati kod regulatora i tada su ograničeni na kupnju 10 grama tjedno. Dostupne su četiri različite vrste kanabisa.

Kanada je legalizirala posjedovanje 30 grama kanabisa, suhog ili svježeg, za one koji su imaju 18 i više godina. Lijek se može kupiti kod maloprodajnog trgovca koji ima licencu. U provincijama i teritorijima bez reguliranog maloprodajnog okvira pojedinci mogu kupiti kanabis online od proizvođača koji imaju licencu.

Pod nizozemskim gedoogbeleidom, tužitelji zatvaraju oči kršenjem određenih zakona. Tehnički je posjedovanje, upotreba i trgovina drogom nezakonita, ali vlasti dopuštaju kafićima koji imaju licencu da prodaju kanabis iz svojih prostorija i da u bilo kojem trenutku zadrže 500 grama na licu mjesta. Policija zatvara oči onima koji posjeduju 5 grama ili manje. Budući da proizvodnja ostaje ilegalna, kafići su često prisiljeni poslovati s kriminalcima.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*