Limonen: Ljekoviti terpen prisutan i u kanabisu

Citrusno voće na stolu.

Spektar mirisa koje možemo susresti kod različitih sorta kanabisa gotovo je nevjerojatan. Bor, limun, citrus, klinčići, pa čak i miris urina može vas dočekati kada otvorite vrećicu s kanabisom.

Razlog ovog širokog spektra su terpeni – organski ugljikovodici odgovorni za miris biljke.

Drugi najzastupljeniji terpen u kanabisu je limonen, koji ne samo da određenim sortama daje citrusnu aromu, već posjeduje i zapanjujući niz ljekovitih svojstava koja se tek počinju otkrivati.

U nastavku članka ukratko ćemo promotriti što je limonen, njegova ljekovita svojstva te rezultate najznačajnijih istraživanja koja se trenutno provode na ovom iznimnom terpenu.

Što je limonen?

Svijeća s mirisom limuna
Unsplash

Limonen je prirodni terpen prepoznatljiv po intenzivnom citrusnom mirisu. Najveće količine ovog terpena možemo pronaći u limunu (odakle i naziv), no javlja se i u brojnim drugim biljkama, poput naranče, limete, grejpa, mente, ružmarina, kao i u mnogim sortama kanabisa.

Limonen je široko rasprostranjen u industriji hrane. Sladoledi, sokovi i druge namirnice s okusom i mirisom limuna svoju aromu duguju upravo limonenu.

Također ga možemo naći u sredstvima za čišćenje, proizvodima za osobnu higijenu, kao i u aromatičnim svijećama. U industriji se limonen također koristi u brojne svrhe, između ostaloga kao prirodni herbicid, za odmašćivanje strojeva ili za skidanje određenih tipova boja.

Osim suvremene industrijske primjene, u tradicionalnoj se medicini limonen stoljećima koristi za liječenje bronhitisa, žgaravice i žučnog kamenca. U novije vrijeme sve se više istražuje terapeutski potencijal limonena i drugih terpena.

Limonen je drugi najobilniji terpen u kanabisu nakon mircena. Iako logika nalaže da sorte kanabisa koje mirišu na limun sadrže i veću količinu limonena, to nije uvijek istina.

Količina limonena uvelike varira od godine do godine te ovisi o genetici biljaka, tehnikama sadnje te procesu sušenja. Sorte koje mirišu na limun najčešće doista i sadrže više limonena, no jedini način da se to pouzdano utvrdi je putem laboratorijskih testova.

Istraživanja ljekovitih svojstava

Istraživanja su pokazala brojna blagotvorna svojstva limonena, uključujući otklanjanje probavnih smetnji, poboljšanje raspoloženja (što pomaže kod liječenja anksioznosti i depresije), kao i protuupalno djelovanje.

Trenutno su u tijeku istraživanja ovog terpena kao pomoći u borbi protiv poremećaja raspoloženja, diabetesa i karcinoma, između ostaloga.

Kako se pokazalo, limonen ima slijedeća blagotvorna svojstva:

  • Poboljšanje raspoloženja
  • Oslobađanje od stresa
  • Protugljivična svojstva
  • Antibakterijska svojstva
  • Antioksidacijska svojstva
  • Pomoć kod gastritisa
  • Pomaže u apsorpciji drugih terpena i spojeva kroz kožu, sluznicu i probavni trakt

Eterična ulja koja sadrže limonen u tradicionalnoj se medicini koriste za liječenje poremećaja poput anksioznosti i nesanice. Kako bi se ovo demonstriralo, istraživanje provedeno 2013. godine ispitalo je sposobnost limonena da ublaži simptome poremećaja nalik depresiji kod glodavaca.

Iako nisu dokazana antidepresivna svojstva, pokazalo se kako limonen pozitivno utječe na anksioznost stimulirajući sustav serotonina u mozgu.

Zahvaljujući antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, pokazalo se da limonen pomaže kod ulceroznog kolitisa, bolesti koja uzrokuje upalu i čireve na sluznici debelog crijeva. Kako je pokazalo istraživanje iz 2017. godine, zahvaljujući protuupalnim svojstvima limonen je značajno usporio napredak ove bolesti kod laboratorijskih štakora.

Protuupalna i antioksidacijska svojstva limonena također objašnjavaju zašto ovaj terpen učinkovito ublažava bolove.

Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je kako bi limonen mogao djelovati na metabolizam tako što potiče izgaranje energije, umjesto njeno skladištenje, čime bi potencijalno mogao pomoći u liječenju dijabetesa.

U jednom istraživanju znanstvenici su eksperimentirali na stanicama raka pluća miševa, te se pokazalo kako limonen potiskuje rast stanica raka te sprječava širenje transplantiranih tumora. Drugo je pak istraživanje, provedeno 2012. godine, pokazalo kako bi limonen mogao biti učinkovit u uništavanju stanica raka crijeva kod ljudi, a znanstvenici su čak predložili ovaj terpen kao moguću prevenciju raka.

Zaključak

Purple haze
Unsplash

Naravno, ovi pronalasci izuzetno su optimistični, no klinička istraživanja učinkovitosti limonena u liječenju raka kod ljudi još su u povojima, stoga će trebati dosta vremena i testova prije nego svečano objavimo kako napokon imamo lijek za rak!

I dalje nije sasvim jasno na koji točno način limonen djeluje na tijelo. Inhalacija pare limonena povećava razinu serotonina i dopamina u dijelovima mozga vezanim uz anksioznost, depresiju i opsesivno kompulzivni poremećaj. No, utječe li limonen izravno na moždane stanice i kako to čini? To trenutno ne znamo.

Također, u većini istraživanja koja smo do sada spomenuli korištene su mnogo veće doze limonena nego što se mogu pronaći u kanabisu, gdje se limonen najčešće javlja u tragovima, čineći manje od 2% mase osušene biljke.

No, daljnja istraživanja utjecaja limonena na zdravlje mogla bi otkriti tajne njegova djelovanja te točno odrediti doze potrebne za liječenje konkretnih bolesti.

U svakom slučaju možemo reći kako prisutnost limonena u kanabisu doprinosi brojnim pozitivnim svojstvima ove biljke.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*