Novo istraživanje: Liječenje bolova kanabinoidima

smanjenje boli kanabinoidima

Kanabis i slične tvari koje međusobno djeluju s prirodnim kanabinoidnim receptorima u tijelu mogu ublažiti bol, prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Experimental and Clinical Psychopharmacology. Liječenje bolova kanabinoidima bila je tema prijašnjih istraživanja na kojima se temelji ova studija.

“Trenutno, više od 30 država u SAD-u dopušta uporabu ljekovitog kanabisa; mnoge od njih navode bol kao kriterij uključivanja u program. Međutim, unatoč sve većoj uporabi, ono što znamo o tome kako i zašto kanabinoidi ublažavaju bol, još uvijek je slabo shvaćeno”, rekao je autor studije Julio A. Yanes, istraživač i član Nacionalne istraživačke službe na Sveučilištu Auburn.

Istraživači su proveli meta-analizu prethodnih istraživanja koja su ispitala promjene u pragu boli izazvane kanabinoidima. Identificirali su 25 stručnih studija koje su zadovoljile njihove kriterije, uključujući ukupno 2.248 sudionika.

Sve studije usporedile su ili cijelu biljku, ekstrakt kanabisa ili sintetske kanabinoide s placebom.

Meta-analiza je pokazala da je liječenje bolova kanabinoidima uspješnije od placeba.

Rezultati meta-analize

“Iako naši rezultati meta-analize upućuju na to da su kanabinoidi djelotvorne opcije za smanjenje boli, potrebno je više istraživanja”, rekao je Yanes za PsyPost. „Na primjer, naši rezultati praćenja meta-regresije pokazali su da je veličina uzorka bila povezana s promatranim smanjenjem boli, tako da su manji uzorci bili povezani s većim učincima. Stoga su opravdane velike studije. ”

Znanstvenici istražuju više o interakciji kanabisa s mozgom i endogenim kanabinoidnim sustavom tijela. Međutim, mehanizmi za liječenje bolova kanabinoidima još su uvijek nejasni.

“Naša meta-analiza ne odnosi se na “kako ili zašto” su kanabinoidi bili učinkovitiji od placeba. Jedan važan izazov s kojim se suočavamo je odrediti neurobiološke mehanizme za smanjenje boli kanabinoidima”, rekao je Yanes.

Autori istraživanja “Učinci kanabinoidne administracije na bol: meta-analiza i meta-regresija” su: Julio A. Yanes, Zach E. McKinnell, Meredith A. Reid, Jessica N. Busler, Jesse S. Michel, Melissa M. Pangelinan, Matthew T. Sutherland, Jared W. Younger, Raul Gonzalez i Jennifer L. Robinson.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*