Liječenje AIDS-a pomoću medicinske marihuane

liječenje HIV-a / AIDS-a medicinskom marihuanom

Liječenje AIDS-a pomoću medicinske marihuane je u praksi već nekoliko desetljeća.Virus humane imunodeficijencije, ili HIV, je bolest koja napada tjelesni imunološki sustav (prirodni obrambeni sustav) ubijajući zaštitne bijele krvne stanice. Tijekom vremena, HIV smanjuje broj bijelih krvnih stanica u tijelu, što tijelu otežava borbu protiv infekcija.

Kako obrambeni sustav slabi, druge štetne infekcije, nazvane “oportunističke infekcije”, iskorištavaju kompromitirani imunološki sustav. Meningitis, upala pluća, encefalitis, tuberkuloza, kronični proljev i rak su neki od primjera ovih infekcija.

Ako se ne liječi, napredovanje HIV-a može dovesti do sindroma stečene imunodeficijencije ili AIDS-a, najteže faze HIV-a.

Istraživanja medicinske marihuane kod osoba s HIV-om

Marinol (poznat kao Dronabinol ili oralni THC) koji je odobren od strane američkeuprave za lijekove (FDA) kao antiemetik i apetit stimulans za pacijente koji se podvrgavaju kemoterapiji ili boluju od AIDS-a. FDA je odobrila lijek za ovu uporabu 1992. godine.

Marinolov oralni način primjene otežava njegovu učinkovitost zbog sporostiapsorpcija i želja pacijenata za većom kontrolom doziranja. U kontrastu,inhalirana marihuana se brzo apsorbira. Iako su koristi kanabisa za liječenje AIDS-a  dobro uspostavljene, istraživanje se nastavlja diljem svijeta.

marinol, lijek od kanabisaU jednoj studiji, 62 bolesnika s HIV infekcijom i stabilnom bolešću, koji su primali proteazni inhibitor indinavir ili nelfinavir, ispitana je moguća interakcija između THC-a i ova dva proteazna inhibitora, budući da THC i ta dva lijeka „dijele“ metabolički put.

Dronabinol je doziran 3 x 2.5 mg/dan – 1 sat prije svakog obroka (7.5 mg/dan). Masa cigareta bila je prosječno 900 mg, a sadržaj THC 3.95% (35.5 mg THC po cigareti). Konzumirane su 3 x 1 cigareta/dan, 1 sat prije svakog obroka (~105 mg THC).

Svi su ispitanici imali prethodno iskustvo s pušenjem marihuane. Tretman je trajao 21 dan. THC (kao dronabinol ili kao pušena marihuana) nije utjecao na broj virusnih kopija, ni na broj CD4 i CD8 limfocita. Molekule CD4 i CD8 se nalaze na membrani T-limfocita. T-limfociti su vrlo važne stanice našeg imunološkog sustava.

Kanabis pomaže pri boli uzrokovanoj AIDS-om

Poznato je da HIV / AIDS uzrokuje jaku bol koja dolazi iz složenih izvora, uključujući bolove u zglobovima, živcima i mišićima.

Nova studija iz Kanade je ocijenila sigurnost upotrebe kanabisa kod bolesnika s kroničnom boli tijekom jedne godine. Sudionici su dobili standardizirani proizvod kanabisa (12,5% THC) u obliku cvijeta, koncentrata ili „edibla“.

Rezultati su pokazali da su sudionici izvijestili o smanjenju boli i povećanju kvalitete života. Grupa je također izvijestila o smanjenom osjećaju tjeskobe, depresije i umora.

Periferna neuropatija je složeno i kronično stanje koje je posljedica oštećenja osjetilnih, motoričkih i automatskih živaca. Za bolesnike s HIV / AIDS-om periferna neuropatija može biti uzrokovana samim virusom, određenim lijekovima koji se koriste za liječenje AIDS-a, nedostatku vitamina ili kao posljedica oportunističkih infekcija.

Nedavno je pronađeno da kanabis pomaže osobama koje pate od neuropatije olakšavajući bolove povezane s poremećajem. Studija iz 2010. godine pokazala je da samo jednom inhalacijom od 25 mg 9,4% THC kanabisa tri puta dnevno tijekom pet dana smanjen je intenzitet boli i poboljšan san.

Druga studija iz 2015. otkrila je dokaze koji potkrepljuju upotrebu kanabinoida u snižavanju razine boli povezane s rakom, neuropatijom i drugim stanjima akutne i kronične boli.

Gubitak apetita i tjelesne mase

Osobe s AIDS-om gube apetit i tjelesnu masu. Brojne su studije istražile terapijsku uporabu medicinskog kanabisa i uočile povećanje apetita i tjelesne mase.

Istraživanje provedeno 2005. godine na 523 HIV pozitivna pacijenta pokazalo je da je 143 (27%) ispitanika koristilo kanabis kako bi upravljalo svojim simptomima; od njih, 97% ispitanika izjavilo je da su imali povečani apetit.

povećani apetit nakon konzumacije marihuane

Trenutno, jedini lijek koji u nekim zemljama ima regulatorno odobrenje za primjenu u HIV/AIDS bolesnika jest Marinol (tablete od 2.5, 5 ili 10 mg), i to u indikaciji stimulacija apetita u liječenju anoreksije kod AIDS bolesnika.

Doziranje ovisi o podnošljivosti, od 1 x 2.5 mg/dan do 2 x 10 mg/dan; lijek se primjenjuje prije obroka; prije večer kada se rabi jedna dnevna doza, odnosno prije doručka i prije večere ako je ukupna doza razdijeljena u dva dnevna obroka.

I drugi oblici kanabinoida u pojedinim su studijama ispitani u ovoj indikaciji. Također, u tim su studijama i dronabinol i drugi oblici kanabisa evaluirani i za druge učinke u HIV/AIDS bolesnika.

Dodatne prednosti medicinske marihuane pri liječenju AIDS-a

Kanabis ublažava mnoštvo simptoma uzrokovanih virusom HIV / AIDS-a i također pomaže u suzbijanju nuspojava trenutne antiretrovirusne terapije.

Ova terapija sprječava umnožavanje i širenje virusa u cijelom tijelu, ali ima i nuspojave kao naprimjer: mučnine, gubitak kostiju, umor, nesanica, tjeskoba i lipodistrofija.

Mučnina je čest simptom HIV infekcije. Kako bolest napreduje, uzroci mučnine mogu postati sve složeniji. Studija iz 2005. pokazala je da su među HIV pozitivnim pacijentima koji su imali mučninu, oni koji su koristili kanabis imali veću vjerojatnost da se pridržavaju svojih antiretrovirusnih terapija.

Anksioznost, depresija i poremećaji raspoloženja zajednička su značajka HIV / AIDS-a, a mogu nastati zbog kombinacije negativnih fizioloških, psiholoških i socijalnih pritisaka. U studiji iz 2007. istraživači su otkrili da kanabis poboljšava raspoloženje ispitanika, uzrokuje osjećaj euforije i povećava samopouzdanje.

 

 

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*