Što je legalizacija marihuane napravila za SAD?

Legalizacija marihuane u SAD daje primjer Hrvatskoj

Legalizacija marihuane u SAD-u danas služi kao primjer ostatku svijeta što napraviti s ovom ljekovitom biljkom koja prema sve više istraživanja potvrđuje upravo tu riječ, a to da je izrazito ljekovita za cijeli spektar bolesti.

Savezna vlada još uvijek nema pozitivan stav o legalizaciji, te smatra marihuanu nezakonitom za uporabu i uzgoj. Međutim, marihuana je u SAD-u legalizirana za rekreacijsku upotrebu u 10 država i Washington D.C.-u, a 21 država je legalizirala medicinsku marihuanu.

legalizirana marihuana u SAD-u

Pogledajmo pobliže tri glavna argumenta oko legalizacije marihuane

Koliko će država zaraditi od poreza na marihuanu?

Jedan od najvećih argumenata za legalizaciju bio je da će države moći donijeti novi izvor poreznih prihoda.

Colorado, na primjer, nameće 15% trošarina od proizvođača do trgovca i još 15% poreza na promet krajnjem kupcu.

Godine 2018. legalna prodaja u Coloradu dosegle je 1,2 milijarde dolara, a država je povukla oko 270 milijuna dolara poreza. Usporedite to s otprilike 45 milijuna dolara koje je država prikupila od poreza na alkohol iste godine.

prihod od poreza u coloradu

U Hrvatskoj je 2017. godine BDP iznosio 54 milijarde dolara, a u drugom tromjesečju 2018. godine je dostigao porast od 2.9%.

Projekcije upućuju da bi uz legalizaciju rekreativne marihuane BDP u Republici Hrvatskoj mogao porasti na zapanjujućih 3.3%.

Studija na Državnom sveučilištu Georgia pokazala je da je prodaja alkohola pala za 15% u državama u kojima je legalizirana samo medicinska marihuana i 20% u državama gdje se legalno prodaje rekreativna marihuana.

Međutim, države su zaradile više nego dovoljno od prodaje marihuane, jer su porezi marihuane obično veći od poreza na alkohol. Ostale države također uživaju u blagodatima poreza na marihuanu.

Kalifornija je povukla 345 milijuna dolara 2018. godine, a Washington 376 milijuna. New Frontier Data, web stranica s podacima o kanabisu, predviđa da će legalizirano tržište kanabisa narasti na 25 milijardi dolara do 2025. godine.

Međutim, postoji mnogo pitanja o tome koliko će država zapravo zaraditi od poreznih prihoda, pogotovo ako uzmemo u obzir da su neke države pogriješile u svojim projekcijama za nekoliko milijuna dolara.

Na primjer, guverner Kalifornije predvidio je mnogo veći prihod od 643 milijuna dolara. U međuvremenu, projekcije za Washington navode da bi država zaradila samo 240 milijuna dolara.

Dok su projekcije za druge vrste roba obično pouzdanije, to je potpuno novo tržište i stoga sklono pogreškama. Zašto?  Neki istraživači i stručnjaci su pretpostavili da su u Kaliforniji porezi previsoki ili da je crno tržište prejako. Bez obzira na to, jasno je da se prihod od poreza na marihuanu povećao iz godine u godinu za svaku državu koja je legalizirala rekreacijsku marihuanu.

Dok su kritičari reklamirali propuštene projekcije Kalifornije, Colorado je, iako se borio da ispuni svoje projekcije u prve tri godine nakon legalizacije, na kraju nadmašio svoju projekciju.

projekcije prihoda od poreza u SAD-u

Legalizacija ima loš utjecaj na mlade?

Dobro potisnuti argument protiv legalizacije jest da bi mogao dovesti do toga da mladi više koriste marihuanu. Na primjer, skupina DARE protiv droga je, između ostalog, okrivila marihuanu za porast školskih suspenzija i samoubojstvo mladih.

Evo problema: istraživači još uvijek nemaju dovoljno podataka. Istraživanja su pokazala da se uporaba kod mladih smanjuje u državama u kojima je legalizirana medicinska marihuana.

Istraživači pretpostavljaju da je to možda zbog toga što djeca gledaju marihuanu kao ljekovitu, a ne rekreativnu.

Drugim riječima, ako je legalizirana, ljudi su spremniji biti iskreni u vezi s uporabom. Druge studije pokazuju sasvim suprotno. Primjerice, tinejdžeri u Coloradu imali su statistički značajan pad uporabe marihuane u posljednje tri godine od rekreacijske legalizacije.

Iako postoje snažni pokazatelji da legalizacija rekreacijske marihuane dovodi do smanjene uporabe kod mladih, samo će vrijeme donijeti konačnu presudu.

djeca puše kanabis

Marihuana povećava kriminal?

Mnogi koji su protiv zakonske marihuane tvrde da bi to moglo dovesti do povećanja nasilnog kriminala. Čak je i prošle godine u Coloradu bilo govora o zabrani marihuane, budući da se kriminal u Coloradu povećava od 2014., a iste godine legalizirana je marihuana.

Uistinu nema sumnje da države koje su legalizirale medicinsku marihuanu ne pokazuju apsolutno nikakvo povećanje njihove statistike o nasilnom i nenasilnom kriminalu. Zapravo, kriminal se smanjio. Međutim, zločini su se povećali u mnogim gradovima u kojima je legalizirana marihuana u rekreacijske svrhe.

Ubojstva u Seattleu, D.C.-u i Denveru – svim većim gradovima s legaliziranom marihuanom – porasla su u posljednjih nekoliko godina. No, ubojstva su se također povećala u gradovima tamo gdje nije legalizirana marihuana, kao što su Chicago, St. Louis, Baltimore, New Orleans i Kansas City.

Povećanje broja ubojstava u četiri godine u gradovima u kojima je legalizirana marihuana ne otkriva apsolutno ništa. Ovo je klasičan slučaj za statističku tvrdnju da “korelacija ne znači nužno i uzročnu vezu”.

Uzmite, na primjer, Kaliforniju. Ubojstva u Oaklandu su pala, a ubojstva u Fresnu su porasla. Kako za to može biti kriva legalizacija rekreativne marihuane? 

Međutim, čini se da legalizirana marihuana utječe na pravosudni sustav. Prema podacima FBI-a, o zločinima, u SAD-u je u 2017. bilo 659.000 uhićenja zbog marihuane.

Također je bilo 1,2 milijuna nasilnih zločina, ali samo 518.617 uhićenja za te iste zločine. To znači da je više od 700.000 žrtava čija pravda nije zadovoljena samo zato što su nekoliko stotina ili tisuća kilometara dalje.

U državama s legaliziranom marihuanom policija sada više ne troši vrijeme na uhićenja zbog marihuane i može više vremena posvetiti rješavanju težih vrsta kriminala odnosno pravog kriminala.

Podaci FBI-a iz Colorada i Washingtona pokazuju da se stopa rješavanja zločina povećala za nasilne i imovinske zločine nakon legalizacije.

Iako još uvijek postoje mnoge nepoznanice oko legalizacije rekreacijske marihuane, vjerujemo da ovo pokazuje da će eventualna legalizacija u Hrvatskoj imati pozitivan utjecaj na društvo.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*