Konzumacija ljekovitog ulja kanabisa poboljšava san

Foto: Canva

Placebom kontrolirana eksperimentalna studija u Australiji na odraslim osobama koje pate od nesanice pokazala je da je konzumacija ljekovitog ulja kanabisa koje sadrži 10 mg/ml tetrahidrokanabinola (THC) i 15 mg/ml kanabidiola (CBD) tijekom 2 tjedna poboljšala vrijeme spavanja u usporedbi s grupom koja je primala placebo liječenje. Razine melatonina, hormona koji proizvodi mozak i pomaže u regulaciji unutarnjeg sata i sna, također su bile više u skupini koja je konzumirala ulje. Studija je objavljena u Journal of Sleep Research .

“Nesanica pati trećinu (30%) odrasle populacije”, rekla je autorica studije Karin Ried, direktorica istraživanja na Nacionalnom institutu za integrativnu medicinu. Nesanica postaje češća u starijoj dobi i često prati druge bolesti. Ima značajan negativan utjecaj na svakodnevno funkcioniranje, razinu energije, koncentraciju, raspoloženje i tjelesnu dobrobit osoba koje pate od nje.

Jedan od potencijalno obećavajućih tretmana za nesanicu uključuje korištenje ljekovitog ulja kanabisa. Poznato je da ljekoviti kanabis pomaže u ublažavanju bolova. Studije su pokazale da delta-9-tetrahidrokanabinol (ili THC) ima sedativni učinak, a isti je slučaj i s većim dozama kanabidiola (ili CBD). I THC i CBD su spojevi koje proizvodi biljka kanabis. Mogući problem s upotrebom THC-a je taj što veće doze imaju psihoaktivne učinke, pa se viši omjeri CBD-a i THC-a preporučuju kao mogući tretmani za nesanicu.

“Ljekoviti kanabis obećava u ublažavanju nesanice. Međutim, postojao je nedostatak studija koje su promatrale učinak medicinskog kanabisa na san kao primarnu mjeru ishoda. Koliko znamo, naša je studija tek drugo randomizirano kontrolirano ispitivanje koje proučava učinak medicinskog kanabisa na san kao primarnu mjeru ishoda.”

Eksperiment na 29 odraslih osoba

Istraživači su proveli eksperimentalnu studiju s ciljem procijene podnošljivosti ulja medicinskog kanabisa i ima li njegovo uzimanje tijekom 2 tjedna učinak na san kod odraslih osoba s nesanicom. Sudionici su bili 29 odraslih osoba između 25 i 75 godina. Od njih se tražilo da ne rade u smjenama i da ne koriste antidepresive. Iz sudjelovanja su bili isključeni i kandidati s nizom teških bolesti.

Sudionici su nasumično podijeljeni u dvije grupe. Tijekom dva tjedna, sudionici su bili upućeni da uzimaju ulje koje su dobili s hranom navečer. Počeli su s dozom od 0,2 ml i trebali su je povećavati za 0,1 ml svaki dan, do doze od 1,5 ml. Razlika je bila u tome što je jedna od skupina primila ulje kanabisa s 10 mg/ml THC-a i 15 mg/ml CBD-a formuliranog s trigliceridima srednjeg lanca i manjim količinama drugih kanabinoida i prirodno prisutnih terpena i okusa peperminta. Ulje koje je primila druga skupina sastojalo se isključivo od nosača triglicerida srednjeg lanca s dodanom aromom paprene metvice.

Sudionicima nije rečeno koje ulje primaju, a istraživači su otkrili da sudionici nisu mogli reći koju su vrstu ulja uzimali tijekom prve dvotjedne faze liječenja. Sudionici su zamoljeni da vode dnevni dnevnik u koji su bilježili uzetu dozu ulja i sve nuspojave. Nuspojave su također procijenjene nakon tjedan dana od završetka intervencije i na kraju studije.

Nakon dvotjednog razdoblja liječenja uslijedilo je jednotjedno razdoblje ispiranja, tijekom kojeg sudionici nisu uzimali isporučeno ulje. Nakon toga je uslijedilo još jedno dvotjedno razdoblje liječenja u kojem su se grupni tretmani mijenjali – grupa koja je primala ulje kanabisa tijekom prva dva tjedna dobila je placebo ulje (ono bez THC-a i CBD-a), a grupa koja je uzimala placebo je dobio ulje kanabisa. U ovoj drugoj fazi 80% sudionika bilo je svjesno u kojoj se studijskoj grupi nalaze.

Istraživači su koristili razine melatonina u slini u ponoć kao primarnu mjeru učinkovitosti liječenja. Sudionici su dobili upute da prikupe svoju slinu oko ponoći, prije nego što zaspu u 4 točke tijekom razdoblja istraživanja i pošalju je u vanjski laboratorij prema uputama. Istraživači su koristili “Sleep Profile Saliva Kit” tvrtke NutriPATH, za procjenu razine melatonina i kortizola u slini. Sudionici su nosili Fitbit uređaj za praćenje aktivnosti/spavanja na zapešću kontinuirano tijekom 6-tjednog razdoblja istraživanja.

Zanemarive nus pojave

“Tijekom doziranja ulja kanabisa, četiri (14%) sudionika nisu imala nuspojave, a 24 (83%) prijavilo je zanemarive nuspojave koje su vjerojatno povezane s aktivnim lijekom, kao što su suha usta (52%), proljev (27). %), mučnina (24 %) i vrtoglavica (17 %). Važno je da su sve zanemarive nuspojave, osim suhih usta, bile prolazne i javljale su se samo 1 ili 2 neuzastopna dana”, napisali su istraživači.

Otprilike polovica sudionika u skupini s uljem kanabisa postigla je maksimalnu dozu od 1,5 ml u razdoblju od 2 tjedna, dok je druga polovica prestala povećavati dozu na 0,4 do 0,6 ml zbog nuspojava. U skupini koja je primala placebo, 33% je prijavilo neozbiljne nuspojave uključujući “suha usta (10%), proljev (5%), mučninu (7%), peckanje jezika i usana (7%) i glavobolju (3%) .”

Rezultati su pokazali da su se srednje razine melatonina u ponoć povećale za 30% u skupini koja je uzimala ulje kanabisa, ali su se smanjile za 20% u skupini koja je primala placebo. Više razine melatonina povezane su s boljim snom. Simptomi nesanice značajno su se poboljšali u skupini koja je primala ulje kanabisa u usporedbi s placebo grupom tijekom dvotjednog perioda liječenja. Ova grupa je uspjela zaspati ranije, spavati dulje i rjeđe se buditi tijekom noći.

“Naša studija je otkrila značajna poboljšanja u trajanju sna, kvaliteti sna i – što je još važnije – razinama melatonina”, objasnio je Ried. “Koliko znamo, naša je studija prva koja koristi fiziološku mjeru razine melatonina u ponoćnoj slini kao mjeru kvalitete sna. Razina melatonina u ponoć visoka je kod odraslih bez problema sa spavanjem, a niska kod osoba koje pate od nesanice. Svaka studija o spavanju trebala bi uključivati ​​ovu važnu mjeru.”

30 minuta više sna

Wrist tracker također je pokazao da je grupa koja je uzimala ulje kanabisa spavala u prosjeku 30 minuta duže nakon dva tjedna intervencije u usporedbi s početkom studije. Usporedno, placebo skupina spavala je u prosjeku 9 minuta duže nakon 2 tjedna liječenja u usporedbi s početkom. Nisu pronađene razlike između skupina u pospanosti tijekom dana, umoru, kvaliteti sna i raspoloženju procijenjenom pomoću upitnika. Također nije bilo razlika između skupina u razini kortizola.

Studija baca svjetlo na potencijalnu učinkovitost ulja kanabisa u liječenju nesanice. Međutim, treba uzeti u obzir da je uzorak studije bio mali i da se razdoblje studije poklopilo s provođenjem vrlo restriktivnih mjera karantene protiv COVID-a u Melbourneu, Australija, gdje je provedena. To je moglo utjecati na rezultate.

Što su to kanabinoidi i koje su razlike između njih?

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*