Urugvaj: Nakon legalizacije kanabisa konzumacija kod mladih nije porasla

Nije uočen rast konzumacije kanabisa među adolescentima u Urugvaju nakon legalizacije.

Sedam godina nakon što je Urugvaj postao prva zemlja na svijetu koja je u potpunosti legalizirala kanabis, njegova se konzumacija kod urugvajske mladeži nije povećala.

U članku koji će biti objavljen u izdanju International Journal of Drug Policy sljedećeg mjeseca, istraživači nude ono što oni opisuju kao “prvi empirijski dokaz o utjecaju zakona na konzumaciju kanabisa u adolescenciji i s njom povezanim rizicima.”

Autori su rekli da nisu pronašli dokaze o utjecaju na uporabu kanabisa ili o uočenom riziku od uporabe među adolescentima u zemlji, kao ni o „povećanju percepcije dostupnosti kanabisa“ nakon legalizacije.

“Naši nalazi pružaju potporu tezi da urugvajski regulatorni pristup opskrbi kanabisom može umanjiti utjecaj legalizacije na konzumaciju adolescenata”, napisali su autori u zaključku. „Istodobno, naše razdoblje istraživanja predstavlja prijelazno razdoblje: pristup ljekarni, daleko najpopularniji način nabave kanabisa, nije bio dostupan do ljeta 2017. Dodatno istraživanje bit će važno za procjenu dugoročnih utjecaja implementiranog režima legalizacije. “

Progresivna politika kanabisa u Urugvaju

Dok su druge zemlje odavno imale opušteniji stav prema kanabisu, Urugvaj je 2013. godine donio najzastupljeniji oblik legalizacije u svijetu do danas (u 2018. godini sličan važan zakon stupio je na snagu u Kanadi).

Zakonodavci u Urugvaju su proveli zakon legalizacije kao način za suzbijanje trgovine drogom u zemlji.

Prema urugvajskom zakonu „prodaja kanabisa ograničena je na registrirane osobe starije od 18 godina“, dok druge proizvode „mogu proizvoditi samo subjekti s državnom licencom i prodavati ih u posebno licenciranim ljekarnama“ te su „razine THC-a ograničene od strane vladinih regulativa, isto kao i cijena koja iznosi 1,30 dolara po gramu sušenog cvijeta.”

Izvor: HIGH TIMES

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*