Tko je od predsjedničkih kandidata ZA potpunu legalizaciju kanabisa?

Tijekom prošlog tjedna u DIP je stiglo 11 kandidata uz dovoljnih 10 tisuća potpisa.

Službeni kandidati za predstojeće predsjedničke izbore su trenutna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, zastupnik u EU parlementu Mislav Kolakušić, bivši čelnik SDP-a Zoran Milanović, pjevač i poduzetnik Miroslav Škoro, zastupnik u saboru Ivan Pernar, ekonomist Dejan Kovač, Anto Đapić – čelnik stranke Desno, predsjednik stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca Nedjeljko Babić, redatelj Milan Bandić, Katarina Peović iz Radničke Fronte te Dalija Orešković iz stranke Start.

 

Kolinda Grabar Kitarović – PROTIV

 

 

Osim što je pomilovala Huanita i jednom se oglasila na Twitteru na temu kanabisa, nemamo baš previše toga za zaključiti. Čini se da predsjednici ta tema nije interesantna i nije upoznata s njom.

Mislav Kolakušić – ZA 

 

 

Po svemu sudeći, ukoliko će Kolakušić biti predsjednik zasigurno možemo očekivati referendum o legalizaciji.

“Svako pitanje koje je bitno nekoj ideološkoj skupini građana, moći će skupiti potpise za referendum ( oko 20 000 ) i ukoliko osvoje dovoljno potpisa, održat će se referendum, a na njega će se morati odazvati više od 50 posto birača da bi bio valjan, a ne kao sad.” tvrdi Mislav Kolakušić za rtl.hr

Zoran Milanović – ZA 

 

 

Kako je Milanović kandidat kojeg podržava SDP, onda bi bilo logično da slijedi njihove stavove koji idu u smjeru potpune legalizacije.

“Smatramo da bi se liberalizacijom i legalizacijom, pod kontrolom države, ostvario dodatni gospodarski rast, i prihodi koji bi se mogli usmjeriti na otvaranje novih radnih mjesta, posljednjim promjenama zakona neće doći do potpunog iskorištavanja potencijala konoplje. U Hrvatskoj se o uzgoju marihuane u rekreativne svrhe zapravo nikada nije ni ozbiljno razgovaralo”, kazao je Bernardić, predsjednik SDP-a.

U izjavi za 24 Sata kaže da je probao kanabis i da se zalaže za dekriminalizaciju posjedovanja minimalnih količina namijenjenih osobnoj uporabi, ali da je i za strogu kontrolu. Marihuana je mnogima prva stepenica u sunovrat – tvrdi Milanović.

Miroslav Škoro – PROTIV

 

 

Škoro o legalizaciji kanabisa nije puno govorio, no dao je jednu izjavu prije 10 godina, koja kaže:

“Ovisnosti u bilo kojem obliku ne podržavam, a kada je u pitanju lijek, ja sam pobornik češnjaka”, bio je kratak, ali jasan u izjavi za Tportal.

Ivan Pernar – ZA 

 

Ivan Pernar je najaktivniji kandidat što se tiče kanabisa. Zalaže se za potpunu legalizaciju konoplje, te za primjenu već iskušanih modela u drugim državama.

Po pitanju legalizacije konoplje Pernar tvrdi:

“Značila bi preporod, značila bi turizam cijele godine. Od cijele hrvatske bi napravili turističku regiju. O rastu poljoprivrede da ne govorimo. To bi bila renesansa za našu poljoprivredu”

 

Ivan Pernar: Odlikovat ću i pomilovati sve progonjene zbog kanabisa

 

Dejan Kovač – U MEDICINSKE SVRHE

 

Koliko smo upoznati s izjavama Dejana Kovača, on je isključivo za legalizaciju medicinske konoplje, dakle da stanje ostane kakvo jest.

U intervjuu za Liberal.hr Kovač kaže da je za legalizaciju “medicinske” marihuane, odnosno isključivo za upotrebu u medicinske svrhe. 

Anto Đapić – PROTIV

 

Anto Đapić do sad nije dao izjavu u kontekstu kanabisa, no sudeći po konzervativnom svjetonazoru stranke Desno čiji je predsjednik – legalizacija za njih nije opcija.

Milan Bandić ( Dario Juričan ) – NEMA STAV

 

Milan Bandić aka. Dario Juričan nije dao službenu izjavu, ali vjerujemo da bi on podržao legalizaciju.

Dalija Orešković – U MEDICINSKE SVRHE

 

 

U intervjuu na portalu liberal.hr Dalija Orešković kaže kako marihuana može pomoći ljudima koji boluju od karcinoma, ali se svejedno protivi legalizaciji za široku upotrebu po uzoru na Kanadu. Razlog? “Nikako ne smijemo sve liberalizirati i ostaviti bez državne kontrole…”.

Nedjeljko Babić – NEMA STAV

 

 

Nije se izjasnio po pitanju legalizacije kanabisa.

Katarina Peović – ZA

 

 

 

Katarina Peović iz Radničke Fronte je ZA legalizaciju.

Radnička fronta smatra da nema nikakvog pravnog, sigurnosnog ni zdravstvenog razloga za oštru zakonsku zabranu kanabisa (marihuane). Ona, u slučaju češće i prekomjerne upotrebe, može imati štetno djelovanje po zdravlje, ali tako je i s alkoholom i duhanom. S druge strane, kanabis u pravilu ne nosi sa sobom socijalno štetne posljedice, za razliku od npr. alkohola (alkoholizam, prometne nesreće kao posljedica pijanstva, obiteljsko nasilje i sl.).

 

Većina u saboru podržava legalizaciju: Što se čeka?

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*