Kanada legalizirala jestive i druge derivate kanabisa!

Kanadski kanabis

Godinu dana nakon što je na snagu stupila povijesna legalizacija kanabisa u Kanadi, licencirane tvrtke napokon će moći proizvoditi i prodavati jestive i druge derivate kanabisa, poput ekstrakata.

Do sada su potrošači na nemedicinskom maloprodajnom tržištu imali pristup samo cvijetu. Kao rezultat toga, mnogi su nastavili s nabavkom jestivih proizvoda, ekstrakata za isparivače i drugih proizvoda u neregistriranim i nelegalnim prodavaonicama.

Propisi su stupili na snagu prošlog tjedna

Odgađanje proizvodnje i prodaje jestivih proizvoda i drugih derivata od kanabisa dio je plana zdravstvene organizacije Health Canada. Nacionalni i pokrajinski regulatorni organi željeli su dodatno vrijeme za donošenje pravila i propisa za ostale proizvode od kanabisa.

Također su htjeli vidjeti kako će se novi propisi svidjeti kanadskim potrošačima. U pitanju je ograničavanje THC-a za jestive proizvode i derivate, pravila o sastojcima proizvoda, pakiranja i označavanja te uklanjanje svega što bi moglo biti privlačno djeci.

Organizacija Health Canada je te propise dovršila sredinom lipnja ove godine i objavila ih je ubrzo nakon toga. U priopćenju za javnost agencija je navela da će novi i izmijenjeni propisi stupiti na snagu 17. listopada 2019.

“Međutim, trebat će vremena nakon tog datuma prije nego što novi proizvodi od kanabisa postanu dostupni.” – Health Canada

Drugim riječima, iako su jestivi i drugi derivati kanabisa postali legalni u Kanadi, proći će najmanje dva mjeseca prije nego što će ih potrošači moći naći na policama. Proizvodi će biti dostupni polovicom prosinca. Taman da se pripreme zalihe za praznike.

Razlog kašnjenja, prema organizaciji Health Canada, je uvjet koji obvezuje savezne vlasnike licenci za prodaju kanabisa da obavijeste Health Canadu dva mjeseca prije nego namjeravaju u prodaju dodati nove proizvode.

Nove kategorije proizvoda i propisi

Uskoro će kanadski konzumenti kanabisa moći kupiti ekstrakte kanabisa u četiri kategorije:

  • jestivi proizvodi
  • ekstrakti koji se mogu konzumirati, poput ulja i kapsula
  • ekstrakti za isparivače
  • proizvodi za nanošenje na kožu, kosu i nokte

Sve kategorije proizvoda imaju zajednička pravila. Ne mogu se dodavati vitamini ili minerali, nikotin ili alkohol i strogo su ograničenje razine kofeina. Svi proizvodi moraju biti u pakovanjima koja su jednostavna, sigurna za djecu i nude detaljan, sveobuhvatan opis sastojaka, alergena i pravila uporabe.

Zanimljivo je da Health Canada također zahtijeva od tvrtki da označe svoje proizvode s “ekvivalentom sušenog kanabisa”. Svrha te metrike je da policijska uprava može utvrditi ima li netko više kanabisa od zakonske granice koja je postavljena u gramima osušenog cvijeta.

To se pravilo može biti škakljivo, budući da ekstraktni proizvodi često sadrže vrlo visoku razinu THC-a, što znači da bi posjedovanje male količine koncentrata moglo izjednačiti s vrlo velikom, a time i nezakonitom količinom osušenog cvijeta.

Zatim, tu su i ograničenja THC-a za nove proizvode. Granice THC-a bile su jedno od najspornijih i najkritiziranijih pitanja oko izmijenjenih propisa.

Proizvodi od kanabisa koji se mogu jesti i konzumirati imat će 10 mg THC-a po paketu, što nije puno. Međutim, ekstrakti poput tinkture mogu imati 1000 mg THC-a po paketu, a pojedinačne jedinice (poput kapsule) 10 mg. Ekstrakti za inhaliranje također imaju ograničenje od 1000 mg THC-a po pakovanju.

Derivati kanabisa u maloprodaji mogu uzdrmati kanadsku industriju

Do sada su jestivi proizvodi, koncentrati i drugi proizvodi od kanabisa bili dostupni samo za pacijente s receptom. Predstojeće uvođenje tih proizvoda na kanadsko maloprodajno tržište, koje se još uvijek bori s ilegalnim tržištem, moglo bi dramatično utjecati na kanadske kompanije koje proizvode kanabis poput Aurora Cannabis i Cronos Group.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*