Istraživanje: “Kanabis vrlo malo utječe na sposobnost upravljanja vozilom”

Skupina pacijenata koji redovito koriste medicinsku marihuanu pokazala je malu razliku u sposobnostima upravljanja vozilom nakon konzumacije kanabisa, prema nedavno objavljenom otkriću kanadskog istraživanja.

Rezultati istraživača sa Sveučilišta u Torontu, Health Canada i Centra za ovisnosti i mentalno zdravlje objavljeni su prošlog mjeseca u Journal of Concurrent Disorders.

Istraživači su procijenili učinak koji upotreba kanabisa ima na simulirane vozačke performanse grupe od 14 osoba koje svakodnevno koriste kanabis. Svi sudionici su dobili preporuku da koriste medicinsku marihuanu i izvijestili su da to čine svakodnevno.

Od ispitanika se tražilo da se suzdrže od konzmacije kanabisa 48 sati prije sudjelovanja u istraživanju, iako su i dalje imali preostalu razinu THC-a u krvi koja je u prosjeku iznosila četiri nanograma po mililitru prije upotrebe kanabisa na dan ispitivanja.

Istraživači su programirali tri različita scenarija u simulatoru vožnje koje su sudionici izvršili, te je tijekom tih simulacija izmjereno nekoliko pokazatelja performansi u vožnji, poput brzine, mogućnosti održavanja vozila unutar linija prometne trake i kočenja.

Od ispitanika je zatraženo da dovrše simulacije prije konzumacije kanabisa i ponovno za 30 minuta nakon konzumacije.

Nakon uporabe kanabisa, ispitanici su smanjili prosječnu brzinu vožnje. Utvrđeno je da konzumacija kanabisa ne utječe na vrijeme reakcije kočenja ili na njihovu sposobnost održavanja vozila unutar linija tijekom vožnje kao što je to slučaj kod primjerice alkohola:

Marihuana vs. alkohol: Što je gore za ljudsko tijelo?

„Svrha ovog pilot istraživanja bila je istražiti učinke uporabe kanabisa na simuliranu vožnju. Otkriveno je da terapeutski kanabis smanjuje ukupnu srednju brzinu bez utjecaja na trenutačnu srednju brzinu, neposrednu bočnu kontrolu ili na vrijeme reakcije kočenja “, napisali su istraživači.”Zajamčeno je daljnje istraživanje učinaka kanabisa na vožnju”, dodali su.

Ostale studije o kanabisu i vožnji

Autori istraživanja također su primijetili da, iako su prethodne studije o kanabisu i njegovom učinku pokazale da vozači imaju veću sklonost prelaženja u susjednu prometnu traku, čini se da vozači koje su oni proučavali ne pokazuju iste rezultate.

„Treba napomenuti da u ovom istraživanju korisnici kanabisa nisu pokazali promjene u kontroli vozila nakon konzumacije  kanabisa“, kažu istraživači.

Iako su neka istraživanja pokazala da upotreba kanabisa može štetno djelovati na radne sposobnosti u vozilu, pregledom postojeće literature objavljene u časopisu Njemačkog liječničkog udruženja 2012. godine otkriveno je da česti korisnici kanabisa nemaju problema s upravljanjem vozila kad su pod učinkom kanabisa.

„Pacijenti koji uzimaju kanabinoide u stalnim dozama tijekom dužeg razdoblja često razvijaju toleranciju na umanjenje psihomotornih performansi, tako da mogu sigurno upravljati vozilima“, navodi se u izvješću.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*