Kakva je situacija oko medicinskog kanabisa u Švicarskoj?

U lipnju 2019. Savezno vijeće podnijelo je prijedlog koji predlaže legalizaciju medicinskog kanabisa u Švicarskoj.

Tijekom posljednjih godina, Švicarska je relativno napredovala u pogledu kanabisa, uključujući legalizaciju kanabisa s ne većim THC postotkom od 1%. Na primjer, ta razina legalnog postotka THC-a, iako mora biti manja od 1%, je još uvijek znatno veća nego u drugim zemljama. Medicinski kanabis u Švicarskoj razlikuje se od većine drugih europskih zemalja gdje pravna granica THC-a iznosi 0,2%.

Unatoč tome, tvrdi se da je švicarski medicinski program bio restriktivan, prisiljavajući pacijente da dobiju posebna odobrenja od Saveznog ureda za javno zdravstvo. Čak i uz to odobrenje, pacijenti su mogli dobiti samo tinkture kanabisa i ulje, a ne cvijet, iz vrlo ograničenog broja ambulanti. Trenutno je dodijeljeno samo 3.000 odobrenja.

Savezno vijeće – olakšavanje pristupa medicinskom kanabisu

Dana 26. lipnja 2019. Federalno vijeće objavilo je izjavu u kojoj navodi da su napravili nacrt amandmana koji bi olakšao pristup liječenju medicinskim kanabisom.

Amandmanom se predlaže da medicinski kanabis treba učiniti u potpunosti zakonitim, omogućavajući pacijentima da izravno dobiju odobrenje od svog liječnika. Prijedlogom bi se ukinula zabrana prometa medicinskim kanabisom opisana u zakonu o opojnim sredstvima, što bi omogućilo uzgoj, preradu i trgovinu medicinskim kanabisom u okviru sustava kontrole koji pruža Swissmedic, državna regulatorna agencija za droge. Prijedlogom je također rečeno da vlada treba dopustiti recepte kanabisa za liječenje ljudi oboljelih od raka ili drugih ozbiljnih stanja.

Ako bude odobren, prijedlog bi zamijenio postojeći sustav u kojem oni koji traže medicinski kanabis moraju podnijeti zahtjev za izuzeće od Federalnog ureda za zdravstvo kako bi dobili ono što je inače ilegalna droga. Marihuana se ponekad koristi kako bi se oboljelima od raka pomoglo u upravljanju kroničnom boli, kako bi se povećao njihov apetit i smanjila spastičnost povezana s multiplom sklerozom.

U skladu s tim, švicarska agencija za regulaciju droga primijetila je da bi uzgoj i prerada medicinskog kanabisa kao i njegova prodaja, tada bili mogući u okviru reguliranog sustava.

Trenutno dopuštenje za izuzeće

U Švicarskoj je od 2011. moguće propisivati ​​medicinski kanabis, ali postoje velike prepreke koje treba prevladati. Pacijenti moraju podnijeti zahtjev za izuzeće od Saveznog ministarstva zdravstva (BAG).

U mnogim slučajevima je liječenje odgođeno, zbog čega Savezno vijeće želi ukinuti zabranu prodaje medicinskog kanabisa. Osim toga, BAG želi provjeriti mogu li službeni fondovi zdravstvenog osiguranja u budućnosti nadoknaditi troškove liječenja.

Međutim, treba spomenuti da je vlada primijetila da se predložene promjene suočavaju s izazovima;

Najveća prepreka automatskoj nadoknadi je da znanstveni dokazi o učinkovitosti još nisu dovoljni, a zaključci postojećih studija ponekad su kontradiktorni. Federalni ured za zdravstvo pokrenut će evaluacijski projekt kako bi pomogao odgovoriti na pitanja je li lijek djelotvoran, i ako jest, pod kojim uvjetima. 

Jedina švicarska ljekarna koja skladišti medicinski kanabis

Trenutno u Švicarskoj postoji samo jedna ljekarna koja skladišti medicinski kanabis u malom gradu Langnau. Prema BBC-u:

Za svakog pacijenta kojem je propisan medicinski kanabis kao lijek, liječnik mora dobiti posebnu dozvolu Federalnog ureda za zdravstvo, a ljekarnica Daniela Eigenmann mora imati dozvolu za svaki recept.

Daniela ističe da se kanabis stoljećima koristi u ljekovite svrhe:

2700 godina prije Krista, kineski car koristio ga je protiv malarije i reumatizma.

Mislim da bi trebao biti dostupan. To nije čudesno liječenje, neće pomoći svima, ali pacijenti bi ga trebali imati. Kanabis za pušenje u Švicarskoj nije propisan, iako neki njemački liječnici, koji nemaju pristup uljima i tinkturama, propisuju cvijet kanabisa koji se može pušiti.

Većina Danielinih pacijenata uzima ulje ili tinkturu kanabisa za kroničnu bol. Neki su para- ili tetraplegični i pate od mučnih grčeva ili imaju multiplu sklerozu, a drugi, poput Bernadette Niklaus, trpjeli su bol tijekom života [od skleroze]. Nakon što je godinama koristila razne jake lijekove protiv bolova, Bernadettina liječnica predložila joj je da proba tinkturu od kanabisa.

Bernadette uzima tri kapi lijeka, tri puta na dan. Potrebne su joj dvije male bočice mjesečno i moralo se raspravljati za pomoć njezinog zdravstvenog osiguranja: svaka boca košta oko 500 dolara (oko 437 eura), a neke tvrtke odbijaju pokriti troškove. Ona se boji da bi, ako zakon nije i ublažen i pojašnjen, ona i pacijenti poput nje mogli izgubiti pristup ljekovitoj kanabisu i možda će je prisiliti da ga ilegalno uzima.

Nadalje:

Iako zdravstveno osiguranje ne pomaže u kupnji tih proizvoda, pacijenti imaju pristup CBD-u koji može liječiti mnoge simptome. Također su odobrili recept za Sativex i dronabinol, dva lijeka na bazi kanabisa. 

 

(Izvor: healtheuropa.eu)

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*