Kako ilegalni kanabis preživljava u legalnim uvjetima?

Dvanaest mjeseci nakon što je Kanada legalizirala kanabis, očekuje se da će legalna prodaja iznositi milijardu dolara za prvu godinu, prema podacima koje je izvijestio Associated Press. To je znatno manja brojka od “crnog tržišta” čija je trenutna vrijednost između pet i sedam milijardi dolara.

Jedno očito objašnjenje za tu razliku? Razlika u cijeni.

“Jedna mušterija mi je rekla:” Volim vas i želim vas podržati, ali ne mogu ovdje kupiti sav svoj kanabis. Previše je skupo. “, rekao je Jeremy Jacob, suvlasnik dućana kanabisa u Vancouveru, kako ga navodi Associated Press. “Proizvođači na crnom tržištu dobro su nagrađeni legalizacijom.”

Bilo je to prije godinu dana kad se Kanada pridružila Urugvaju kao druga država koja je legalizirala konzumaciju kanabisa u rekreativne svrhe za cijelu zemlju; reformom je Kanada također postala prva industrijska zemlja na svijetu koja je prihvatila legalizaciju.

Promjenu politike potaknuo je kanadski premijer Justin Trudeau, koji je prošle godine rekao kako je “našoj djeci bilo lako da pronađu kanabis – a kriminalcima da iskoriste profit.” Kad je zakon službeno stupio na snagu prošlog listopada, Kanađani su slavili jointovima i formiranjem dugih linija izvan novootvorenih prodavaonica kanabisa.

Međutim, podaci o prodaji pokazuju da je još uvijek u tijeku nezakonita industrija kanabisa u zemlji. Associated Press uočio je još jednog čimbenika koji koči legalnu prodaju. Iako u zemlji postoji više od 560 prodavaonica kanabisa, više od polovice koncentrirano je u Alberti, četvrtoj najvećoj provinciji koja se nalazi na zapadnoj polovici Kanade. Suprotno tome, Ontario i Quebec, gdje žive dvije trećine stanovništva, imaju samo 45 trgovina.

Nelegalno tržište uspijeva u uređenim područjima

Otpornost ilegalnog tržišta nije jedinstvena za Kanadu. U Kaliforniji, gdje je legalizirana rekreativna uporaba kanabisa 2016. godine, neregulirano tržište ostaje nadmoćno i danas.

Više o kalifornijskom tržištu saznajte ovdje.

Izvještaj iz prošlog mjeseca pokazuje nevjerojatne podatke, da je vrijednost crnog tržišta tri puta veća od legalnog tržišta kanabisa. Prema izvješću, postoji oko 2.835 nelicenciranih dispanzera i dostava u cijeloj državi, u usporedbi sa samo 873 licenciranih trgovaca kanabisom.

Krivac u tom slučaju, prema UCBA-u (United Cannabis Business Association) koji predstavlja licencirane trgovce kanabisa u Kaliforniji, su Weedmaps, aplikacija koja korisnicima omogućuje pronalazak trgovina u njihovoj blizini.

Grupa vrši pritisak na državne dužnosnike da nešto poduzmu u vezi Weedmaps-a, čije su liste, očito, još uvijek prepune ilegalnim trgovcima.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*