Južna Koreja: Prva legalizacija u istočnoj Aziji

Novi val legalizacije?

Južna Koreja: Prva legalizacija u istočnoj Aziji

Po dosadašnjim zakonima u Južnoj Koreji, građani koji posjeduju, konzumiraju ili se bave prodajom kanabisa podliježu kaznama do gotovo 5 godina zatvora ili čak do 88 000$ .

Unatoč ovim rigoroznim zakonima i stavu Južnokorejske vlade, kanabis je od ovog tjedna legalan za medicinske upotrebe.

25. studenog, Južnokorejsko Nacionalno Vijeće dopustilo je korištenje kanabisa u medicinske svrhe kroz amandman na dosadašnji zakon o drogama.

Razlozi ovih događanja su rezultati istraživanja koja su u proteklih nekoliko godina pokazala kako kanabis pomaže kod nekih bolesti.

Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe omogućava otvaranje sasvim novog tržišta medicinskog kanabisa jer se novim zakonom omogućuje i proizvodnja, prodaja i kupovina medicinskog kanabisa u „ne-halucinogenim“ dozama.

Oni koji imaju osnove odnosno preporuku liječnika za korištenje kanabisa, moraju prvo zatražiti dozvolu od strane Korejskog centra za rijetke lijekove, koji tvrdi da će svaku prijavu za korištenje kanabisa pomno proučiti.

Vijay Sappani, CEO Ela Capital, Toronto, Canada
Iako je legalizacija samo u medicinske svrhe, odluka Južne Koreje je prijelomnica za globalnu industriju kanabisa.

Samo u medicinske svrhe?

U vrijeme kad se marihuana legalizirala u Kanadi, Južnokorejske vlasti su upozorile građane da oni koji „puše, posjeduju ili prodaju“ kanabis čine kazneno djelo te da se zakon nije promijenio za „rekreativne“ pušače.

legalizacija marihuane u južnoj koreji je prekretnica za industriju kanabisa

Čak je i Južnokorejska ambasada u Kanadi na Twitteru objavila poruku:

„ Obratite pažnju da ne činite kazneno djelo jer će te biti kažnjeni“

Južna Koreja je posebna po tome što njihovi zakoni vrijede izvan države za sve građane Južne Koreje. To znači da mogu biti kažnjeni iako konzumiraju u državama gdje je legalizirana uporaba kanabisa, čak i u rekreativne svrhe.

Yoon Se-jin, predsjednik odjela za narkotike izjavio je u Korea Times-u da kod Južnokoreanaca nema iznimaka gdje god da se nalaze.

Nakon Šri Lanke, Južna Koreja je druga zemlja koja je legalizirala medicinski kanabis u Aziji, dok je u ostalim zemljama još uvijek zabranjen.

juzna koreja legalizacija kanabisa je presedan za južnu koreju

Zanimljivo je za spomenuti, da je azijski val legalizacije kanabisa krenuo još u rujnu ove godine.

Naime, Malezija koja je jedna od najrigoroznijih zemalja po pitanju kanabisa je imala kao cilj postati prva država u Aziji koja je legalizirala medicinski kanabis, ali pregovori unutar vlade su još u tijeku i zasad se ne nazire rješenje.

Preprodaja kanabisa ili posjedovanje više od 200 grama u Maleziji se kažnjava smrću, dok je za posjedovanje 50 grama kanabisa predviđena kazna od gotovo 10 godina zatvora.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*