Je li konoplja na pragu pokretanja kozmetičke revolucije ?

Foto: Canva

Možda ste u posljednje vrijeme čuli mnogo o njezi kože kozmetikom na bazi kanabisa. Od ovih proizvoda neće biti ‘high’, a zvijezde holivudske A-liste poput Gwyneth Paltrow i Kristen Bell kunu se u proizvode s kanabidiolom i nevjerojatne stvari koje one mogu učiniti za vašu kožu. Otkako je sjeme konoplje legalizirano za ljudsku prehranu u Australiji, kozmetički proizvodi poput maski za lice, hidratantnih krema, krema za sunčanje i balzama za usne koji sadrže ekstrakt sjemena konoplje stigli su na police, piše portal The house od wellness.

Je li konoplja novi čudesni sastojak u njezi kože?

Unatoč tome što je relativno nova, sve je više dokaza da je konoplja izvrsna za kožu. Glavna aktivna komponenta je kanabis Sativa L, koji ima brojne prednosti, prema riječimaprofesorice Rosemary Nixonm, s australskog Fakulteta deromatologije.

“Smatra se da lokalni proizvodi od konoplje hidratiziraju, vlaže i moduliraju proizvodnju masnoće kože, posebice ulje sjemenki konoplje, koje je bogato omega-6 i omega-3 masnim kiselinama kao što je gama-linolenska kiselina,” kaže izv. prof. Nixon.

Studije pokazuju da bi mogao biti koristan u liječenju određenih kožnih poremećaja, dodaje dermatologinja iz Melbournea Katherine Armour.

“Čini se da je vrlo korisno kod ekcema i psorijaze”, kaže ona. “Jedno od područja za koje vidimo da se često koristi je liječenje akni, a to je zato što ima protuupalna svojstva, ali također se čini da modulira proizvodnju sebuma (ulja), tako da je dobar za ljude s masnom kožom.”

Preliminarna istraživanja također pokazuju da bi konoplja također mogla biti odlična u ubijanju bakterija na koži. No, unatoč ovim prednostima, pravi razlog sve veće popularnosti konoplje u kozmetičkom polju nije njezina sposobnost – šuškanje se potiče sve većom potražnjom za organskim nesintetičkim sastojcima, objašnjava Katherine.

“Potrošači traže prirodnu njegu kože, a vide konoplju i misle da odgovara definiciji”, kaže ona. Kako se revolucija konoplje nastavlja razvijati, čini se da je hidratantna krema primarni proizvod za njegu kože koji leti s polica.

Kako se konoplja koristi u njezi kože?

CBD kreme – koje se mogu napraviti od konoplje ili medicinske marihuane – intenzivno hidratiziraju, kaže Katherine.

Tvrtke također ističu da kreme od konoplje imaju svojstva protiv starenja i meku teksturu, što ih čini neodoljivim dodatkom svakodnevnoj rutini njege kože.

Prema Rosemary, serumi za kožu još su jedan popularan proizvod. Oni koriste mješavine ulja sjemenki konoplje i primjenjuju se lokalno, a proizvođači tvrde da poboljšavaju elastičnost i mekoću kože.

Druga mogućnost je ulje sjemenki konoplje namijenjeno za hranu, za koje je barem jedna studija otkrila da smanjuje simptome atopijskog dermatitisa. Postoji širok izbor kozmetičkih proizvoda koji promoviraju konoplju među sastojcima, ali Katherine upozorava kupce da razmisle o tome koliko su neki od tih proizvoda zaista korisni.

“Često su količine (konoplje) koje se koriste u ovim proizvodima zanemarive”, objašnjava ona. “Korist bilo kojeg sastojka za njegu kože ovisit će o koncentraciji unutar proizvoda, a bio bih prilično dvojbean oko toga hoće li koncentracije u nekim od ovih proizvoda biti značajne.”

Što stručnjaci kažu o njezi kože od konoplje?

Kad je riječ o blagodatima njege kože, dermatolozi kažu da je, iako su rani znakovi pozitivni, prerano označiti konoplju kao ‘igrača koji mijenja pravila igre’.

“Kao i kod mnogih trendova ljepote, hype i moda igraju veliku ulogu”, kaže Rosemary. “Jednako tako, za mnoge kozmetičke proizvode postoje vrlo ograničeni dokazi u pogledu stvarnih učinaka i potrebno je više istraživanja kako bi se istražili rezultati konoplje na koži.”

Možda postoje i rizici za određene ljude, dodaje ona.

“Nisu provedene sigurnosne studije o fitokanabinoidnim uljima punog spektra, što uključuje ulja konoplje”, kaže Rosemary.

“Ulja konoplje mogu iritirati kožu. Osim toga, pripravak može sadržavati druge sastojke kao što su mirisi ili konzervansi – stoga je važno napraviti test prije upotrebe”, ističe Rosemary.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*