Site icon vutropedija.com

Izašao nacrt akta Lex Cannabis – zakona o potpunoj legalizaciji konoplje u RH!

Izašao nacrt akta o javnoj raspravi za prijedlog zakona Lex Cannabis

Kako smo već i pisali prošli tjedan, u javnu raspravu je krenuo prijedlog zakona o konoplji Lex Cannabis. Javna rasprava je započela 28.02. i traje do 16.03.2020. godine. Poziva se javnost da dostavi primjedbe i prijedloge na prijedlog zakona putem obrasca objavljenog na stranicama sabora na adresu klubsdp@sabor.hr. Odluku, nacrt akta i obrazac za sudjelovanje u javnoj raspravi pogledajte na linku:  sabor.hr

U nacrtu prijedloga zakona pod osnovnim pitanjima koja se uređuju zakonom navode da ukoliko uzmemo u obzir činjenicu izuzetno velikog gospodarskog potencijala konoplje koji su vidljivi i iz toga da se od konoplje, procjene govore, proizvodi više od 25.000 različitih proizvoda, potrebno je pristupiti izradi posebnog propisa (lex specialis) kojim bi se reguliralo iskorištavanje punog potencijala konoplje unutar hrvatskog zakonodavstva.

Nužno je posebnim zakonom (lex specialis) obuhvatiti sve gospodarske, okolišne i društvene potencijale ove biljke. Poseban Zakon za koje vrijedi pravilo “Lex specialis derogat legi generali” podrazumijeva da se treba primjenjivati bez obzira na odredbe općeg zakona, u ovom slučaju Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Posebnim Zakonom o iskorištavanju punog potencijala konoplje i provedbenim propisima na temelju toga Zakona obuhvaćena je potpuna liberalizacija i legalizacija konoplje budući da važeći zakonodavni okvir ne propisuje na koji se način mogu proizvoditi mnogi proizvodi od konoplje, primjerice; u građevinskoj industriji (beton od konoplje, izolacijski materijali, montažne kuće od konoplje) i drugim industrijama te ne daje mogućnost proizvodnje konoplje u rekreativne, odnosno, osobne svrhe.

Područja i ciljevi obuhvaćeni Prijedlogom zakona o iskorištavanju punog potencijala konoplje su:

  1.  Informiranje i educiranje javnosti o svim aspektima konoplje, razbijanje predrasuda
    o konoplji.
  2.  Liberalizacija i legalizacija te regulacija uzgoja, prometa i prerade svih sorti konoplje.
  3.  Zabrana sijanja GMO konoplje.
  4. Hrvatska zemlja organske konoplje.
  5. Do 2025. godine povećati površinu uzgoja konoplje na prijeratnih 15.000 ha te ponovno
    pozicionirati Republiku Hrvatsku kao državu predvodnicu na europskom tržištu.
  6.  Poticati razvoj industrije prerade konoplje.
  7. Ostvariti ekonomski rast baziran na gospodarskom korištenju – uzgoju i preradi konoplje.
  8. Postaviti standarde kontrole kvalitete proizvoda od konoplje.
  9. Postaviti medicinsku konoplju u okvir zdravstvenog sustava Republike Hrvatske.

 

Posljedice koje će proisteći donošenjem Zakona

U prijedlogu kažu da je ambicija Lex specialis-a da Republiku Hrvatsku učini državom predvodnicom u korištenju svih potencijala konoplje, uključivši tu osnivanje klinika za liječenje i ublažavanje bolova pripravcima od konoplje, stvaranje pravnog okvira za korištenje konoplje u građevinskoj, tekstilnoj, kemijskoj, papirnoj, prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj, automobilskoj i svemirskoj industriji. U suprotnom, Republika Hrvatska će i dalje ostati ograničena na  korištenje konoplje u svrhe proizvodnje proizvoda prehrambene i kozmetičke industrije te proizvođačica sirovine, a ne visoko kvalitetnih finalnih proizvoda s velikom dodatnom vrijednošću. Stoga Klub zastupnika SDP-a ovim Prijedlogom zakona predlaže sljedeći model regulacije iskorištavanja punog potencijala konoplje:

 

Exit mobile version