Farme konoplje u Iowi nestaju zbog prezasićenosti tržišta CBD-om

Foto: Canva

Megan i Scott Booher razmišljali su samo o kompostiranju svojih pola jutra organske konoplje. Par iz Homesteada ima sve cvijeće koje im je potrebno za proizvodnju losiona od kanabisa, ulja i guma koje prodaju na farmi Four Winds i nitko nije kupovao njihov višak. Postoji prevelika ponuda kanabisa diljem zemlje , što snižava cijene i tjera neke poljoprivrednike iz novonastale industrije. “Imamo toliko cvijeta konoplje da ne znam što ćemo s njim”, rekla je Megan Booher. “Tržište je definitivno prezasićeno”, piše portal Thegazette.com.

Zakon o farmi iz 2018. koji je usvojio Kongres otvorio je vrata uzgoju konoplje, a postao je legalan u Iowi 2020. Ali sada Iowa ima samo jednu trećinu broja dozvola za uzgoj konoplje nego tada.

Osim što je Iowa pala s 86 na 28 licenci od 16. kolovoza, hektari u državi zasađeni konopljom su jedna četvrtina onoga što su bili prije dvije godine, a usjev – koji se nekoć smatrao obećavajućom alternativom kukuruzu i soji – sada se povećava uzgaja se u samo 20 od 99 okruga Iowe, uključujući Johnson, ali ne i Linn.

Drastičan pad dozvola

“Svaka je država doživjela drastičan pad u broju dozvola i hektara u proizvodnji konoplje”, rekao je Robin Pruisner, državni administrator za konoplju i koordinator za sigurnost u poljoprivredi. “Imali smo veliku prezasićenost na tržištu. Količina obradnog kapaciteta nije se povećala za isti iznos, kao ni potražnja.”

Većina uzbuđenja u vezi s legalnom konopljom 2020. vrtjela se oko kanabidiola, ili CBD-a, koji se stavljao u sve, od gela za tuširanje i vodice za ispiranje usta do kave i koktela. Ali često su potrebne samo kapi destiliranog CBD-a za izradu ovih proizvoda, rekao je Pruisner.

Konoplja u Iowi ne smije imati više od 3 posto tetrahidrokanabinola ili THC-a, a svi proizvodi iznad te razine su ilegalni . To znači da farmeri iz Iowe ne mogu opskrbljivati ​​kanabisom proizvođače većine rekreacijskih proizvoda.

Booheri koriste izolat kanabigerola (CBG) dobiven iz konoplje za izradu proizvoda za ljepotu i opuštanje. No ostalo im je dovoljno destiliranog CBG-a iz prethodnih vegetacijskih sezona da im nije trebao njihov urod 2022.

A budući da država naplaćuje 1000 dolara za testiranje razine THC-a u usjevu prije žetve, možda bi bilo jeftinije zaorati ga, rekla je Megan Booher.

Ipak, odlučili su urod požnjeti 27. rujna, pri čemu su konoplju rezali ručnim škarama i objesili na sušenje u metalnu gospodarsku zgradu. Plan je bio da se osušeni cvijet vakuumski zatvori u nadi da će se jednom prodati, rekao je Booher.

Tržište vlakana i žitarica

Ali CBD i CBG nisu jedine opcije za uzgajivače konoplje. Charlie Levine, osnivač Hemp Acres, tvornice za preradu u Waconia, Minn., želi potpisati ugovore za do 10.000 hektara konoplje sljedeće godine za proizvodnju više od desetak sastojaka konoplje, kao što su vlakna, meso, peleti, ljuske i proteini puder.

“Želimo ugovoriti hektare žitarica za hranu i vlakana za industrijsku proizvodnju”, rekao je Levine za The Gazette. Hemp Acres želi poljoprivrednike koji su voljni uzgajati između 40 i 1000 hektara kultivara konoplje koji proizvode visokokvalitetno zrno i vlakna. Nakon što potpišu ugovor, farmeri bi sušili i skladištili konoplju, a zatim je transportirali u Minnesotu kada Hemp Acres bude spreman za proizvodnju, rekao je Levine.

“Sve dok zadovoljava sve specifikacije, plaćamo 55 centi po funti za žitarice i 10 centi (po funti) za vlakna”, rekao je. Dobra bi žetva bila 1800 funti žitarica i 2 do 3 tone vlakana po jutru, rekao je, što bi moglo donijeti oko 1500 dolara bruto po jutru.

Levine je otvoren za suradnju s poljoprivrednicima iz Iowe, ali državna dozvola dopušta samo do 40 hektara po proizvođaču. Licence za konoplju u Iowi koštaju između 500 i 1150 dolara godišnje, a tu je i naknada za testiranje prije žetve od 1000 dolara.

“Toliko ćete nekome naplatiti licencu, a može uzgajati samo 40 hektara?” rekao je Levine. “To je minimum za koji ćemo davati ugovore. U idealnom slučaju, želimo imati veće parcele za sljedivost i dosljednost.”

Slijedi pregled naknade

Naknade za prijavu i testiranje u Iowi istječu 1. srpnja 2023., kada država planira pregledati prihode i troškove programa, a zatim postaviti novi raspored, prema izvješću o programu na kraju 2021. godine .

Država je testirala 62 uzorka na THC u 2021., pronalazeći pet koji su premašili državnu granicu koncentracije, navodi se u izvješću. Ti su usjevi morali biti uništeni. Drugih 7,31 hektara dobrovoljno je uništeno iz razloga koji su uključivali slabu klijavost, korov ili privatne testove koji su pokazali da su razine THC-a bile previsoke.

Procurili njemački planovi za legalizaciju kanabisa

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*