DR. SLAVKO SAKOMAN (73): Neki su od te “proklete travurine” imali halucinacije i padali u psihoze

Zavod za javno zdravstvo u Puli je organizirao tribinu za osnovnoškolce na temu ovisnosti. Govorilo se uglavnom o prevenciji nastanka ovisnosti i opasnosti od droga. Glavni govornik bio je dr. Slavko Sakoman koji se između ostalog bavi ovisnostima. Umjesto o cigaretama i alkoholu s kojima se takva mlada grupa ljudi najviše susreće, najviše je iznosio svoje kontroverzno mišljenje o najneopasnijoj reakreativnoj drogi – kanabisu.

Sakoman misli da je marihuana izrazito štetna za pamćenje, čini ljude lijenima i nesposobnima te djeluje demotivirajuće i potiče na neodgovornost.

Sakoman totalno negira pozitivna svojstva kanabisa.

Možda mu i možemo oprostiti jer se sa 73 godine teško baviti ovakvom tematikom.

“Imam 73 godine i nikad nisam ni dim povukao, a kamoli pušio. Travurina je zlo, pušenje oštećuje vaš mozak najviše ako konzumirate prije 20-te godine”, kaže dr.sc. Slavko Sakoman, a prenosi Novilist.hr

Joint vas može satrati – tvrdi Sakoman

Također, zanimljiv je i njegov stav kao “stručnjaka” da je kanabis kao lijek obična glupost. On tvrdi da to služi za priljev novca u narko tržište.

“Jedan džoint može biti presudan, nemojte ni pokušavati, dobro razmislite jer vi postajete odgovorni za svoje odluke i ponašanja. Ne može vas droga ispuniti. To je kratkotrajan privid, brzi užitak koji ima ogromne posljedice i može vas satrati.”, kaže Sakoman.

Sakoman je izgleda imao posla s pacijentima za koje sumnjamo da su koristili samo kanabis – jer ovakvo djelovanje se može postići samo kemijskim preparatima ili eventualno psihodelicima. Kako su ti pacijenti bili kod dr. Sakomana, vjerovatno su mješali koktele lijekova s kanabisom te su nastale situacije kakve dr. Sakoman navodi.

– Svega sam se nagledao u svojoj karijeri i jedno vam mogu reći. Ako vam je savjest dobro posložena, ona će vas štititi. Mnogi pacijenti s kojima sam radio kad su prestali konzumirati kanabis shvatili su koliko su bili izgubljeni. Neki su od te proklete travurine imali halucinacije, padali u psihoze, mislili da ih netko proganja. Neki su pričali sa samim sobom, sami sebi nesnosno smrdjeli, vidjeli reptile, mislili da im baba Čaratanga šalje astralne projekcije, kaže Sakoman ( Novilist ).

Na kraju kaže

“U svojoj karijeri nisam još sreo ovisnika koji se oporavio, a da je u svojoj punini sretan čovjek”

izvor ( www.novilist.hr )

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*