Danska industrija medicinske konoplje – prvih 6 mjeseci

Danska industrija medicinske konoplje - prvih 6 mjeseci

Budućnost izgleda svijetlo za dansku industriju medicinskog kanabisa. Na temelju govora Rikkea Jakobsena, izvršnog direktora tvrtke Cannabis Denmark, ostaje još posla.

Danska industrija medicinskog kanabisa se dinamično razvija. Health Europa razgovarala je s Rikkeom Jakobsenom, izvršnim direktorom Cannabis Denmarka, krajem 2018. godine, kako bi razgovarali o pionirskim pilot projektima medicinskog kanabisa i razvojnim programima koje je zemlja nedavno pokrenula. Isto tako govore o utjecaju koji bi trebali postaviti na pacijente, uzgajivače i zaposlene u zdravstvenom sektoru.

Danski pilot program za medicinski kanabis razvijen je s ciljem da liječnicima omoguće propisivanje proizvoda od kanabisa ugroženim pacijentima koji nisu reagirali na tradicionalne terapije. Informacije i dokazi prikupljeni tijekom programa činit će temelj trajnijeg zakonodavstva, koje će se primjenjivati ​​na kraju četverogodišnjeg pilot projekta na temelju nalaza.

Ovdje nas Jakobsen ažurira o napretku programa. Kako će taj program utjecati na ekonomiju, povećati dostupnost proizvoda i što sve ostalo Europa može naučiti iz primjera Danske?

Sada kada je u toku proba za medicinski kanabis, koliko će istraživanje provedeno unutar Danske biti pogođeno rezultatima? Predstavljaju li rezultati neki novi izazov?

Cannabis Denmark trenutno ne provodi nikakvo novo istraživanje, jer prikuplja sredstva kako bi to pokušali i olakšati. Imaju oko 15 studija u tijeku od kojih su 4 ili 5 klinička ispitivanja. Nažalost, niti jedno kliničko ispitivanje se ne provodi na lijekovima koji su propisani u sklopu ispitivanja. Zbog toga još uvijek nema rezultata o pojedinačnim kanabinoidima – samo o CBD-u i THC-u u kombinaciji.

Nadaju se da će vidjeti još istraživanja medicinskog kanabisa koji se uzgaja u Danskoj unutar godine ili dvije, ali to ovisi o istraživačima. Sigurni su da financiranje neće biti problem zbog spremnosti industrije da ulažu u istraživanje.

Recepti za kanabis povećali su se tijekom 2018. godine s domaće uzgojenim kanabisom. Za domaće uzgojeni kanabis se očekuje da će izaći na tržište i biti izvezen ove godine. Kakav se utjecaj predviđa na cijene i dansku ekonomiju u cjelini?

Viđen je dramatičan porast propisanog medicinskog kanabisa u posljednjem tromjesečju 2018. godine. To se dogodilo neposredno nakon uvođenja ulja, pošto je prije bio dostupan samo sušeni kanabis. Najnovije brojke s kraja travnja 2019. pokazuju 429 liječnika koji propisuju lijek, a preko 2000 pacijenata imaju recept za medicinski kanabis. Uvođenjem domaće uzgojenog kanabisa u rujnu i listopadu 2019. očekuje se još jedan dramatični rast koji bi trebao smanjiti cijene.

U sljedeće dvije godine očekuje se da će svi danski pacijenti plivati ​​u medicinskim proizvodima od kanabisa. Određeno je da dobavljači moraju osigurati da dansko tržište bude potpuno opremljeno prije nego što im se dozvoli početak izvoza. Naravno, to će imati ogroman utjecaj na dansko gospodarstvo i pacijente koji koriste medicinski kanabis, kako unutar Danske tako i širom Europe.

Kao neprofitna organizacija, Cannabis Denmark se brine o svim pacijentima koji imaju pristup terapeutskim svojstvima medicinskog kanabisa. Očito je da postoje problemi i prepreke za pristup u cijeloj Europi. Zato se nadaju da će Danska postaviti najviše standarde za medicinski kanabis u EU. Istovremeno se nadaju da će EU naći način da uskladi zakonodavstvo o medicinskom kanabisu u svim državama članicama i priznati da spojevi poput THC-a imaju ljekovita svojstva. Tako bi tim državama postalo lakše trgovati preko granica unutar EU. Na ovaj način pacijenti će imati koristi od lakšeg pristupa, niskih cijena i najviše kvalitete.

Kako će rezultati ispitivanja utjecati na inovacije i na raznolikost proizvoda koji su dostupni u Danskoj, te proširenjem medicinskih stanja koje kanabis može liječiti?

Samo ispitivanje neće olakšati stvaranje mnoštva inovacija. Okvir je dizajniran tako da bude dovoljno liberalan da može promicati istraživanje, inovacije i razvoj. Cannabis Denmark također igra ključnu ulogu u guranju inovacija prema naprijed kako bi pacijenti na kraju imali pristup raznim proizvodima od kanabisa visoke kvalitete s više pristupačnih sustava dostave.

Zna se da medicinski kanabis ima potencijal liječenja i ublažavanja simptoma. Isto tako bi mogao pomoći u rješavanju mnogih različitih medicinskih problema u budućnosti. 

Prije se razgovaralo o ambiciji da se stvori istraživački institut za kanabinoide i terpene, koliko je ovo blizu ostvarivanju i što bi se time željelo postići?

Osnivanje istraživačkog instituta za medicinski kanabis je jedan od ciljeva Cannabis Denmarka.

Uspostavljanje instituta za kanabinoide zaista je jedini način da se prati potražnja za medicinskim kanabisom. Istraživanje njegove uporabe vrlo je zaostalo tamo gdje bi to obično bilo u smislu razvoja medicine. Nadalje, zna se da se ima pristup nizu kanabinoida i terpena koji se mogu koristiti za suzbijanje simptoma za sve vrste medicinskih stanja.

Mnogo je lakše obaviti zemaljska istraživanja u jednoj cjelini i na temelju toga različite tvrtke mogu razviti razne vrste lijekova. Cannabis Denmark je svjestan troškova za stvaranje potrebnih postrojenja, a za to će biti potrebno javno financiranje i suradnja svih uključenih u industriji. Suprotno tome, to je jedini put koji treba razmotriti ako ste potpuno ozbiljni u razvoju tržišta medicinskog kanabisa. Danska to vjerojatno ne može sama i trebat će pomoć i suradnju drugih država.

Ljepota je u tome što postoji snažna želja zemalja da rade zajedno kroz istraživače, političare i privatne tvrtke. Nitko ne može hodati sam kad je medicinski kanabis još u povojima i vrlo je privatna stvar farmaceutske industrije. Pokušava se raditi ​​i surađivati ​​sa svim različitim sektorima u Danskoj, ali također se mora proširiti ovaj pristup i primijeniti isto na čitavu Europsku uniju.

Koje lekcije bi ostatak Europe mogao naučiti iz primjera Danske? Koje je predviđanje za razvoj industrije diljem Europe u sljedećih 5 godina?

Najbolji primjer iz kojeg druge zemlje mogu naučiti je danska spremnost da se jednostavno učini taj korak i postupi po tom pitanju. Također  je svakoj zemlji potrebna neprofitna organizacija poput Cannabis Denmarka koja se bori da svi rade zajedno.

To je zadaća Cannabis Denmarka – marširati u napredak, potaknuti i olakšati suradnju dok se ne postignu glavni ciljevi. Zamislite da je medicinski kanabis u Danskoj način da se osvijetli najbolji put prema zdravim i uspješnim životnim znanostima i farmaceutskoj industriji.

Što se tiče budućnosti industrije, najvjerojatnije ćemo je vidjeti kako sazrijeva i različite tvrtke će pronaći način za razvoj lijekova za različita stanja personaliziranijim pristupom. Medicinski kanabis nije nužno pogodan tretman za sva stanja, ali može se dodatno istražiti i razviti određene vrste i spojeve koji će se konkretnije boriti protiv simptoma i stanja.

 

(Izvor: healtheuropa.eu)

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*