Bernie Sanders: Kao predsjednik legalizirat ću kanabis u SAD-u

legalizacija kanabisa u SAD

Legalizacija marihuane odavno je dio političke platforme Berniea Sandersa: Demokratski predsjednički kandidat pozvao je na okončanje “destruktivnog” rata drogama kao dijela svoje reforme rasnog i kaznenog zakona – zajedno s uklanjanjem privatnih zatvora, smrtne kazne, novčane kaucije i obvezne minimalne kazne.

No, u nedavnom intervjuu Sanders se pokazao specifičnim, obvezujući se legalizirati marihuanu izvršnim nalogom.

“Kada sam se 2016. kandidirao za predsjednika, govorio sam o slomljenom kazneno-pravnom sustavu, koji na kraju rezultira time da u Sjedinjenim Državama ima više ljudi u zatvoru nego bilo koja druga država”, rekao je Sanders na podcastu Joe Rogan Experience.

“Ja pozivam na potpunu legalizaciju marihuane u Americi.”

Sanders ističe da pesticidi i druge loše poljoprivredne prakse mogu ugroziti potrošače kanabisa u državama u kojima je to trenutno ilegalno.

“Sve to zato što nije federalno legalno”, dodao je Rogan. “Zato što ne možemo sankcionirati tvrtke koje imaju licencu da rade etički posao uzgoja nečega što bi svaka odgovorna osoba koja poštuje zakone trebala biti u stanju razumijeti.”

Sandersov pristup legalizaciji marihuane cilja na Zakon o kontroliranim supstancama, koji kanabis stavlja u istu kategoriju  kao heroin, kokain, MDMA i psilocibin.

To je suludo. Heroin je droga ubojica”, rekao je u epizodi podcasta s Joe Roganom. “Možete osporiti pluseve i minuse marihuane, ali marihuana nije heroin.”

Dakle, moramo to završiti i to ću učiniti kao predsjednik Sjedinjenih Država. Vjerujem da to možemo učiniti izvršnom naredbom, a ja ću to učiniti.”

Godine 2016. Sanders je postao prvi veliki predsjednički kandidat koji je podržao legalizaciju marihuane. Taj je stav slijedio iz  saveznog zakona o zabrani marihuane iz 2015., zakon Senata kojeg je napisao da bi marihuanu izuzeo iz Zakona o kontroliranim tvarima.

Prijedlog zakona u to vrijeme nije dobio sponzora.

“Mislim da u konačnici moramo legalizirati marihuanu, a ono što je dobra vijest je da su neke zajednice i neki gradovi izuzimali evidenciju. Dakle, ako ste uhićeni i imate krivičnu prijavu za prodaju marihuane, niste kažnjeni. I to je ispravna stvar, “rekao je Sanders Roganu.

„Kandidiram se za predsjednika jer trebamo ulagati u posao i obrazovanje svoje djece, a ne u više zatvora i zatvorske kazne. Moramo okončati razorni rat protiv privatnih zatvora, protiv droge i jamčevine gotovine te provesti veliku reformu policijske uprave. ”

Iako je bio zagovornik rata protiv droge tijekom cijele svoje senatske karijere, trenutni demokratski vođa Joe Biden podržava dekriminalizaciju i rekao je da “nitko ne bi trebao biti u zatvoru zbog pušenja marihuane“. Ali protivi se punoj legalizaciji.

“Bidenovi pogledi daleko su u korak s američkom javnošću i on drži najgoru evidenciju u vezi s politikom kanabisa bilo kojeg pojedinca koji se trenutno kandidira za demokratsku ili republikansku nominaciju”, rekao je Erik Altieri, izvršni direktor organizacije za reformu marihuane NORML.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*