Kako odabrati i gdje kupiti sjeme kanabisa?

Sjeme konoplje je samo jedan od primjera predivnog sklada majke prirode. Različite vrste sjemena sadrže jedinstvenu genetiku te je upravo odabir kvalitetne i stabilne genetike vrlo bitna stavka.

Kako bi razumjeli i naposljetku odabrali pravo sjeme, moramo se upoznati s nekoliko osnovnih pojmova i postaviti si nekoliko pitanja.

 

Koje karakteristike izabrati tj. koji strein? Indica ili sativa ili ruderalis?

Konoplju možemo podijeliti u tri podvrste;

  1. Indica
  2. Sativa
  3. Ruderalis

Indica i sativa su  vrste koje su najzastupljenije u smislu odabira sjemena. Potencija vrste Ruderalis je neusporediva s indicom i sativom jer u sebi sadrži puno manje kanabinoida te je puno sličnija industrijskoj konoplji.

 

Različita genetika donosi različite karakteristike

Ne smijemo zaboraviti da je svako sjeme individua te nosi različite gene koji se manifestiraju tijekom životnog ciklusa biljke. 

Svaka od vrsta ima i različite karakteristike koje vidimo tek kod konzumacije cvijeta, npr. Indica opušta i uspavljuje te je preporučljivo konzumirati ju navečer i u slobodno vrijeme. Sativa pobuđuje, daje “uplifting” osjećaj i pretežito je zamišljena za dnevnu uporabu.

Primarni cilj

Cvjetove za konzumaciju ili za izradu lijeka daje isključivo ženska biljka kanabisa te da bi sa sigurnošću uzgojili ženku biljku, potrebno je odabrati feminizirano sjeme.

 

Sjemenke kanabisa nabavite u Hempatia.hr

Tipovi sjemena konoplje – koje odabrati?

Kada smo se odlučili koju vrstu konoplje bi uzgajali, trebamo se odlučiti i za tip sjemena. Razlika među tipovima je velika pa isto tako treba obratiti pažnju na bitne razlike objašnjene u nastavku.

  1. Regularno sjeme konoplje
  2. Feminizirano sjeme konoplje
  3. Autoflowering sjeme konoplje

 

Regularno sjeme konoplje

Regularno sjeme je rezultat oprašivanja ženske biljke s polenom muške biljke što u prirodi isključivo radi vjetar. U Indoor uzgoju, oprašivanje izvodi uzgajivač tako da polen muške biljke aplicira na ženske cvjetove gdje automatizmom dolazi do začeća sjemenke konoplje.

Kod regularnih sjemenki konoplje morate imati na umu da šansa da dobijete žensku biljku je 50 –  60% . Kako bi na vrijeme saznali spol biljke, potrebno je poduzeti pojedine radnje koje zahtijevaju prethodno znanje. 

Prilikom odabira sjemena konoplje, ukoliko ste početnik, obavezno razmislite o feminiziranom sjemenu konoplje.

Feminizirano sjeme konoplje

Feminizirano sjeme konoplje je sjeme dobiveno posebnom metodom oprašivanja (koloidnim srebrom). Kod feminiziranog sjemena šanse za žensku biljku su do 95%.

Ukoliko ste početnik ovo je pravi izbor zbog uštede na vremenu i same jednostavnosti kod uzgoja. Kod kvalitetnog feminiziranog sjemena konoplje genetika je stabilna te zaista možete očekivati ono što proizvođači navode kao karakteristike.

Autoflowering sjeme konoplje

Autoflowering sjeme konoplje je posebna podvrsta koja nastala križanjem indice ili sative sa ruderalisom. 

Njezina glavna odlika je dužina uzgojnog procesa. Ova vrsta je ograničena genetskom manipulacijom koja se manifestira tako da duljina vegetacija autoflowering sjemena nije duža od 3 tjedna.  Samim time ova vrste je ograničena i urodom, no prednost je u tome što biljka završava s uzgojnim procesom i do nekoliko puta ranije.

Nije ovisna o svjetlosnom režimu te njezino cvjetanje počinje nakon otprilike 3 tjedna. Kod autoflowering sjemena konoplje postoje i regularne i feminizirane verzije. Pravila su ista kao i normalnih sjemenki konoplje. Ukoliko ste odabrali regularno autoflowering sjeme konoplje potrebno je pratiti “preflower” fazu uzgoja da znate da li imate mušku ili žensku biljku. 

No, kod feminizirane verzije autoflower sjemena biljka već nakon 3 tjedna pokazuje ženski spol uz vjerovatnost od otp. 95%.

 

Razlike, prednosti te nedostaci između tipova sjemenki konoplje

Kod ciljanog uzgoja vrlo je bitno uzgojiti žensku biljku. Žensku biljku možemo dobiti iz svih tipova sjemena konoplje.

Kod regularnog sjemena konoplje šanse su manje nego kod feminiziranog. Kod neiskusnih uzgajivača preporučuje se feminizirano sjeme ili autoflowering sjeme konoplje. Razlika nije samo u jednostavnosti dobivanja ženske biljke već postoje i razlike u samom rastu i formiranju biljke.

 

Važne informacije za početnike

Ako ste početnik, preporuka su feminizirano i autotflowering sjeme konoplje kako bi uštedjeli vrijeme kod određivanja spola. Kod autoflowering tipova sjemena možete očekivati brži životni ciklus u usporedbi s feminiziranim tipovima sjemena, ali i manje prinosa u konačnici.

Svaki tip sjemena je priča za sebe, a može se rezimirati na sljedeći način:

  1. Regularno sjeme konoplje
  2. Feminizirano sjeme
  3. Autoflowering sjeme konoplje
  • Regularno sjeme konoplje: šanse za žensku biljku su 50-60%, ovisna je o režimu svjetla, spol se ne vidi do preflower perioda
  • Feminizirano sjeme: 95% šanse za žensku biljku, ovisna je o svjetlosnom režimu te bolje podnosi stres, u konačnici daju veći prinos u odnosu na automatike
  • Autoflowering sjeme konoplje; ograničena je duljinom vegetacije, u konačnici manji prinos, no isto tako i brži završetak životnog ciklusa.

Na što obratiti pozornost prilikom kupovine sjemena

Prilikom nabave sjemena konoplje potrebno je obratiti pozornost na svrhu uzgoja te koje karakteristike očekujemo kako bi na kraju kvalitetno odabrali vrstu i tip sjemenke. 

Također, kako bi mogli iskoristiti i izvući najveći mogući potencijal jako su bitni uvjeti koje možete pružiti.

 

Dostupnost sjemena kanabisa

Danas su dostupne različite varijante sjemenja te proizvođači sve karakteristike navode u opisu proizvoda. 

Prije svega, najbitnije se informirati i kvalitetno odabrati sjeme, a nadalje stjecati iskustvo i znanje koje će vam olakšati razumijevanje cijelog životnog ciklusa i uzgoja kanabisa.

U današnje vrijeme dostupnost kvalitetnog sjemena konoplje je velika i raznovrsna, preporuka je proučiti osnove te tako suziti izbor kako bi mogli pronaći nešto kvalitetno za krajnje potrebe i svrhu uzgoja.

 

Gdje možete potražiti savjet stručnjaka i kupiti sjeme kanabisa?

U potrazi ste za kvalitetnim sjemenom kanabisa? Provjerite izbor slovenske web trgovine Hempatia s širokom ponudom i izvrsnom uslugom. 

Hempatia je specijalizirana trgovina s nekolicinom kvalitetnih vrsti kanabisa. Također, odlična prednost Hempatije je da su uvijek spremni na savjetovanje oko uzgoja, što je odlična stvar, jer su u njihovom timu vodeći stručnjaci za uzgoj kanabisa.  

Slobodno im se javite za savjet ili pomoć pri kupnji. 

5 komentara

  1. Gdje se može naručiti Feminizirano sjeme Marihuane,naravno ne industriske več sa THC-om..?Hvala

  2. I ja tražim sjeme trave za iduću sezonu na proljeće zanima me kolko kako prodajete cijena i to

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*