Zašto 420?

Koje je znacenje 420 ? Procitaj vise na Vutropedija.com

Sigurno ste se pitali otkuda dolazi termin 420? Postoji više verzija priče oko ovog pojma. Neki izraz povezuju s brojem aktivnih kemikalija u biljci marihuane, neki pak tvrde kako 420 ima veze sa Hitlerovim rođenjem ili da je to originalan policijski kod za posjedovanje marihuane.

420 kao pojam koji se u današnje vrijeme slavi svakog 20. travnja širom svijeta bio je dugo nepoznat. Zanimljivo je kako su se ljudi diljem svijeta počeli „napušavati“ u 4 i 20.

Tko stoji iza 420 ?

U američkom slengu se odnosi na marihuanu ili pušenje marihuane. – Oxford English Dictionary

420 se po jednoj teoriji referira na 4:20 h. To je vrijeme kad su se sastajali učenici srednje škole San Rafael  – Steve Capper, Dave Reddix, Jeffrey Noel, Larry Schwartz i Mark Gravich. Tijekom školskih dana 1967. svaki dan bi u isto vrijeme odlazili tražiti polje kanabisa. 1971. godine pojam 420 bio je uvršten u Oxford English Dictionary .

Grupa se nazivala „Waldos“ jer su bili poznati po zidiću na kojem su se družili poslije škole.

Gray Newman, njihov prijatelj, u vrijeme kad je bio čuvar svetionika posadio je polje marihuane. Nakon što je primljen u Obalnu stražu, zbog straha od izbacivanja, je htio nekom prepustiti brigu nad svojim biljkama. Nacrtao je „kartu s blagom“- mapa je vodila do sakrivenog polja kanabisa.   Kartu je kasnije proslijedio šogoru Billu, a Bill ju je podijelio sa Steve Capperom – članom Waldosa. Sve ostalo je povijest.

Tim Waldos bi se svakog dana nalazio na dobro poznatom mjestu u blizini škole. U 16:20 pušili bi travu, a zatim bi išli na 40-minutni izlet. Iako nikad nisu uspjeli pronaći skriveno blago nastavili su tradiciju. Kasnije su koristili kod 420 kako bi se dogovorili za pušenje poslije škole, naravno na istom mjestu kao i prije, kod zida.

Waldos su ispričali kako oni nisu bili lijeni učiti, već se usude nazvati intelektualnim stonerima. Naime, neki od njih su bili su nogometaši, neki nagrađivani studenti, a jedan je sin vlasnika farmaceutske tvrtke.

Waldosi su danas pronašli originalnoga kreatora mape, Gray Newmana. U veljači 2016. su se susreli u jednom od San Jose – ovih kampova za beskućnike. Newman je ispričao kako je za vrijeme kada je bio stacioniran u Point Reyes – u brinuo za jedan povijesni svjetionik.

Na javnom posjedu blizu svjetionika je posadio polje kanabisa. 1967. godine nakon što se uključio u Obalnu stražu odlučio je polje ostaviti iza sebe kako ga ne bi otkrili. Marihuana je bila ilegalna te jedino što mu je preostajalo, bilo je izraditi „kartu sa blagom“ – kao dozvolu za žetvu.

Ostali “dokazi”

Waldosi su ispričali uvjerljivu priču o tome kako su upravo oni prvi počeli koristiti termin 420. Priču su potkrijepili i ostalim dokazima iz dalekih sedamdesetih godina.

Oproštajno pismo iz 1970.

Dave Reddix upisao je fakultet godinu dana ranije od ostalih u Waldosima. U oproštajnom pismu spominje 420 u kontekstu njihovih radnji u školskim danima, danas tvrdi kako je pritom mislio na marihuanu.

 

Oproštajno pismo kao dokaz za 420
420waldos.com

420 Zastava

U ranim sedamdesetima prijateljica iz srednje škole Patti nacrtala je zastavu za Waldose. Ona je znala za tajni kod te ga je iskoristila za zastavu koju je izrađivala na satu likovnog. Na njoj je nacrtala veliki list kanabisa i 420.

Zastava kao dokaz za 420
420waldos.com

Pismo od prijatelja

Prijatelj  Steve Cappera, Ken, otišao je u Izrael. U pismu koje mu je poslao koristio je termin 420, žaleći se kako u Kibbutzu u kojem živi nema kanabisa.

Omotnica pisma 420
420waldos.com

420 Oxford English Dicionary

Stranica iz Oxford English Dictionary na kojoj se opisuje značenje pojma 420 .

Oxford English Dictionary

 

Portal „vutropedija.com“ se ograđuje od odgovornosti izrade, posjedovanja, uporabe i prometa kanabisom u državama gdje je ilegalno. Pomno obratite pažnju na zakon i legalitet kanabisa u državi u kojoj se nalazite. Savjeti sa portala „vutropedija.com“ ne mogu zamijeniti profesionalnu medicinsku pomoć. Za više informacija obratite se svom liječniku.

 

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*